|

Pentagon'un Rakka planının detayları

Pentagon'un terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunan Rakka'nın kurtarılması için ABD Başkanı Donald Trump'a sunduğu yeni stratejinin Obama döneminde uygulanan stratejinin bir devamı niteliğinde olduğu iddia edildi. ABD basınında yer alan haberlere göre Pentagon terör örgütü PKK/PYD'ye daha fazla silah ve araç desteği sağlamasını istiyor.

Yeni Şafak
11:34 - 7/03/2017 الثلاثاء
Güncelleme: 11:41 - 7/03/2017 الثلاثاء
Yeni Şafak
Pentagon, hazırladığı yeni Rakka Planını Beyaz Saray'a gönderdi.
Pentagon, hazırladığı yeni Rakka Planını Beyaz Saray'a gönderdi.

Terör örgütü DEAŞ'ın başkenti olarak bilinen Rakka'ya yönelik operasyon için ABD Başkanı Donald Trump'ın vereceği karar beklenirken, ABD, Türkiye ve Rusya arasındaki yoğun diplomatik görüşmeler de devam ediyor. Göreve başladıktan sonra eski Başkan Barack Obama'nın Rakka için hazırladığı planı yetersiz bulan Trump, Pentagon'a yeni bir strateji hazırlamaları için bir aylık süre tanımıştı.



Kararı Trump verecek

Pentagon, Rakka Operasyonu için hazırladığı planı Beyaz Saray'a sunduklarını açıkladı. Hazırlanan planın detayları ile ilgili herhangi bir bilgi verilmezken, ABD basınına göre isminin açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisi hazırlanan planda ABD Başkanı Donald Trump'a “ Rakka Operasyonun PKK/PYD unsurları ile gerçekleştirilmesinin" tavsiye edildiği iddia edildi. Pentagon'un hazırladığı plan için konuşan yetkili “Günün sonunda kararı Beyaz Saray verecek" kullanarak nihai planın Trump'ın onayına bağlı olduğuna işaret ediyor.



Pentagon, hazırladığı planın Beyaz Saray'a gönderilmesinden sonra söz konusu planın onaylanması için de yoğun bir propaganda faaliyeti yürütüyor. Pentagon, hazırlanan planla ilgili ABD basınına bilgi vererek Trump'ın kararını etkilemeye çalışıyor. Washington Post gazetesine planın detayları ile ilgili bilgi vermesi de dikkati çekiyor. Nitekim planın Beyaz Saray'a gönderilmesinden sonra Washington Post gazetesi, hazırlanan planın detayları ile ilgili bir takım iddialara yer verdi. Gazetenin haberine göre, Pentagon'un hazırladığı planın ana unsurunu Obama döneminden bu yana ABD tarafından yoğun bir şekilde desteklenen terör örgütü PKK/PYD oluşturacak.



Rakka için yeni planda PYD var iddiası

Pentagon'un hazırladığı Rakka planda terör örgütü PKK/PYD'nin ABD Özel Kuvvetler Güçleri, saldırı helikopterleri ve topçu ve silah desteği ile desteklenmesi yer alıyor. Hazırlanan planın eski ABD Başkanı Barack Obama dönemindeki planın devamı niteliğinde olduğu ve Obama yönetimi döneminde uygulanan bazı kısıtlamaların kaldırılmasını kapsadığı iddia ediliyor.



Hazırlanan planda Suriye'de bulunan ve terör örgütü PKK/PYD unsurlarını eğiten 500 kişilik ABD Özel Kuvvetler Gücünün desteklenmesi ve bu sayının artırılması isteniyor. ABD askerlerinin doğrudan çatışmalarda yer almayacağı belirtiliyor.



  • 'PKK/PYD Türkiye için tehdit değil' yalanı
  • Daha önce bir grup ABD'li gazeteciyi terör örgütü PKK/PYD'nin kontrolünde bulunan bölgeye getiren ve resmi twitter hesabı üzerinden teröristlerin fotoğraflarını paylaşarak terör örgütünün propagandasını yapan CENTOM Komutanı Votel ve DEAŞ'a karşı oluşturulan Ortak Görev Gücü Komutanı Townsend de terör örgütü PKK/PYD ile birlikte hareket etmekten yana tavır sergiliyor.
  • Nitekim her seferinde terör örgütünü savunan ABD'li Komutan Townsend, Pentagon üzerinden yaptığı açıklamada PKK/PYD'nin Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını savundu. Townsend, terör örgütü PYD/YPG'nin Türkiye için bir tehdit olduğuna dair "sıfır kanıt" olduğunu iddia etti.
Türkiye'nin Münbiç şüphesi

ABD, El Bab'ın temizlenmesinden sonra ise terör örgütü PKK/PYD tarafından kontrol edilen Münbiç'e yeni zırhlı araçlar sevk etti. Konu ile ilgili açıklama yapan Pentagon yetkilileri Rakka operasyonu öncesi bölgede güvenliği sağlamak ve 'caydırıcılığı artırmayı' hedeflediklerini açıkladı. ABD'nin söz konusu kararının Türkiye ve ÖSO'nun El Bab'dan sonra Münbiç'e yönelmeye başlamasından sonra gelmesi ise dikkat çekiyor. Terör örgütü PKK/PYD'nin de Türkiye ve ÖSO'ya karşı tampon bölge oluşturmak için ABD'nin gözetimi altında Esed rejimi ile anlaşarak Münbiç'in bir bölümünü rejime terk etmesi bölgede yaşanan denklemin ABD ve Rusya'nın eliyle değiştirilmeye çalışıldığı şeklinde değerlendiriyor. Nitekim Ankara, ABD ile Rusya arasında bir Münbiç uzlaşısı olduğunu düşünüyor. Terör örgütü PKK/PYD'nin ABD bayraklarından sonra Rus bayrakları ile görüntü vermesi de bu yöndeki şüpheleri artırıyor.













#Münbiç
#PKK/PYD
#Pentagon
٪d سنوات قبل