|

PKK barış fırsatını harcadı

IKBY Başkanı Barzani, terör örgütü PKK'nın çözüm sürecindeki tavrını eleştirdi. Barzani, "Türkiye barışçıl çözüm için olumlu adım, tavır sergiledi. Ancak maalesef bazı tarafların, bu imkanları değerlendiremediklerini ve bu konuda gurura kapıldıklarını gördük" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/07/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 22:10 - 27/07/2015 الإثنين
AA

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, PKK'nın son günlerdeki terör eylemlerini ve Türkiye'nin örgüte yönelik sınır ötesi harekatına ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.



"Savaşın hiçbir kazanımının olmayacağı kanaatine vardıklarını, bu nedenle barışın bütün imkanlarından yararlanmayı uygun bulduklarını" vurgulayan Barzani, "Barış ve diyalogdan yana tavır almalıyız" ifadesini kullandı. Türkiye'deki Kürt sorununun çözümünde AK Parti'nin yaptığı çalışmaların önemini vurgulayan Barzani, "AK Parti iktidarından önce 'Kürt ve Kürdistan' ismi yasaktı. Bununla birlikte Kürtlere ait bütün işaretler de bu yasak kapsamındaydı. AK Parti ve Sayın Erdoğan'ın, Türkiye'de Kürtlerle ilgili önceki partilerden farklı bir düşünce ile siyaset tarzına sahip olduğunu gördük" dedi.



GURURA KAPILDILAR


Barzani, bu sürecin yeniden başlaması çağrısında bulunarak, şunları söyledi: "Biz Türkiye'nin siyasetini belirlemiyoruz ve PKK'nın politikalarından da sorumlu değiliz. Bizim yapabileceğimiz, diyalog için yardım etmektir. Tarihe not düşmek için şunu söylüyorum: Türkiye hükümeti barışçıl çözüm için olumlu adım, tavır ve hareketlerde bulunmuştur. Ancak maalesef bazı tarafların, bu imkanları değerlendiremediklerini ve bu konuda gurura kapıldıklarını gördük."



YARDIMA HAZIRIZ


Barzani, silahların bırakılması ve silahlı mücadelenin terk edilmesi noktasında Öcalan ve HDP'nin yetkisiz kılınmasının, PKK yönetiminin büyük bir yanlışı olduğunu belirtti. PKK'ya uzun soluklu hareket etmeleri için defalarca mektup gönderdiğini söyleyen Barzani, "Barış uzun bir süreçtir, uzun zamana ihtiyaç var" dedi. Mesut Barzani, "Barış ve diyalog sürecine dönülmelidir. Bu, sorunların çözülmesi için tek çaredir. Biz de bu noktada elimizden geleni yapmaya hazırız" değerlendirmesinde bulundu.



Rafsancani'den operasyon desteği


İran'ın eski cumhurbaşkanlarından ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, Türkiye'nin IŞİD operasyonuna destek verdi.



Tasnim Haber Ajansı'na göre, konsey oturumunda konuşan Rafsancani, “Türkiye'nin IŞİD'le savaşa girmesi ve Amerikalılara IŞİD mevzilerini bombalamak için İncirlik hava üssünü açması, bu terörist grubun ortadan kaldırılması için bir umut olabilir” dedi. Rafsancani, Türkiye'nin, Kuzey Irak'taki PKK hedeflerini bombalamasının da bölgenin değişiminde etkili olacağını söyledi.




#Kürt Bölgesel Yönetimi
#Mesut Barzani
#pkk
٪d سنوات قبل