|

Prodi istifa ediyor

İtalya Başbakanı Prodi'nin güvenoyu istediği senatoda ADB'li senatörler birbirlerine hakaret etti, güvenoyu alamayan Prodi istifa etmek zorunda.

Aa
00:00 - 24/01/2008 jeudi
Güncelleme: 20:54 - 24/01/2008 jeudi
Yeni Şafak
Prodi istifa ediyor
Prodi istifa ediyor

İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin güvenoyu istediği Senato'da, koalisyon hükümetinden ayrılan Avrupacı Demokratlar Birliği'ne (ADB) mensup senatörler birbirlerine hakaret etti.

Clemente Mastella liderliğindeki ADB'ye mensup senatörlerden Nuccio Cusumano, Prodi'nin konuşmasından sonra hükümete evet oyu vereceğini açıklamasının ardından partili meslektaşlarının sözlü saldırısına uğradı. Cusumano, ADB'nin kararına uymayarak güven oylamasında hükümeti destekleyeceğini belirtmesinin ardından, salondaki muhalefetten, ağır hakaretler yapıldı.

Nuccio Cusumano, salondaki yerine oturmasının ardından da ADB'li senatörlerden Tommaso Barbato'nun saldırısına uğradı. Cusumano'ya “hain, satılmış herif, palyaço” sözleriyle hakaret eden Barbato, daha sonra partili arkadaşının yüzüne tükürdü. Hakaretler ve dalaşma sırasında bayılan Cusumano, ilk yardım müdahalesinin ardından kendine gelebildi.

Senato Başkanı Franco Marini, olay nedeniyle oturuma 10 dakika ara vermek zorunda kaldı.

Olayın görgü tanıklarından Senatör Sergio De Gregorio, yaşananlarla ilgili, “Barbato gelip, Cusumano'nun suratına tükürdü. Cusumano, önce ağlamaya başlayarak fenalaştı, sonra da bayıldı” dedi. Barbato ise Cusumano'nun yüzüne tükürdüğünü kabul etmeyerek, “Kendisine iyice yaklaşmam mümkün olmadı. Yaklaşabilseydim suratına tükürürdüm” diye konuştu.

Cusumano'nun ADB seçmenlerine ihanet ettiğini ileri süren Barbato, “Böyle insanlar olduğu sürece, bu ülke bir yere gidemez” dedi. ADB'nin Meclis Grup Başkanı Mauro Fabris de “Cusumano istifa etmek zorundadır. Kendisini temsil yeteneği dahi olmayan biri, istifa etmelidir” ifadesini kullandı.




PRODİ GÜVENOYU ALAMADI

İtalya'da Başbakan Romani Prodi liderliğindeki hükümet, senatodan güven oyu alamadı. Senatodaki oylamada, 161 kişi "hayır", 156 kişi de "evet" oyu kullandı. 3 senatör oylamaya katılmadı. 1 senatör de çekimser kaldı. Bu sonuç nedeniyle, Prodi istifasını sunmak durumunda kalacak.



il y a 16 ans