|

Puigdemont Belçika'yı karıştırdı

Belçika Göç Bakanı Francken, İspanya’da tutuklanma tehdidiyle karşı karşıya olan Katalan Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont’a siyasi sığınma verebileceğini açıkladı. Katalan lider soluğu Belçika'da aldı. Belçika Başbakan Yardımcısı De Croo ise, "Bakan Francken'in açıklamaları hükümetin tutumunu yansıtmıyor" dedi.

Yeni Şafak
16:30 - 30/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 16:46 - 30/10/2017 Pazartesi
Arşiv
Arşiv

Belçika Mülteci ve Göç Bakanı Theo Francken'ın Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'a sığınma hakkı verilebileceğine yönelik açıklaması, Belçika siyasi çevrelerinde tepkiye yol açtı.

Katalan lider, Carles Puigdemont Belçika’nın sığınma teklifinin ertesinde Belçika’ya gitti. İspanyol hükümeti Katalanların lideri Puigdemont’un Belçika’ya gittiğini doğruladı.

Başbakan sığınma konusuna itiraz etti

Belçika Başbakanı Charles Michel, resmi haber ajansı Belga'ya yaptığı açıklamada, Puigdemont'un Belçika'dan sığınma hakkının "kesinlikle gündemde olmadığına" işaret ederek "Bakan Francken'den yangına körükle gitmemesini rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

Liberal Demokrat Flaman Partisinden Başbakan Yardımcısı Alexander De Croo, "Bakan Francken'in açıklamaları hükümetin tutumunu yansıtmıyor. Bu tarz açıklamaların faydalı olduğunu düşünmüyorum." diye konuştu.

"İltica açıklamaları mantıklı değil"

Flaman Hristiyan Demokratlar Partisi üyesi Ekonomi Bakanı Kris Peeters da "Böyle bir dönemde Katalanların Belçika'ya iltica hakkına ilişkin açıklamalar yapmak mantıklı değil." dedi.

Katalonya'daki bağımsızlık referandumunun ardından Yeni Flaman İttifakı (N-VA) partisi üyesi Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, "Benim kalbim Katalanlarla. Ben Flaman milliyetçisiyim, o yüzden Katalonya'daki durumu iyi anlıyorum." ifadesini kullanmıştı.

  • Francken, "Carles Puigdemont'un henüz bir iltica talebi olmadı. Ancak olursa mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda Puigdemont'a sığınma hakkı verilebilir." açıklamasında bulunmuştu.

Francken'in aşırı sağcı N-VA partisi, uzun vadede Flamanya bölgesinin bağımsızlığını hedefliyor.

Belçika, Fransızca konuşulan Valonya, Flamanca konuşulan Flamanya, her iki dilin konuşulduğu Brüksel ile Almanca konuşulan doğudaki küçük bir bölgeden oluşuyor. Bu bölgeler arasındaki iş birliği eksikliği hatta rekabet ciddi sorunlara yol açarken halklar da birbirine karşı mesafeli duruyor.

#Belçika
#Carles Puigdemont
#Charles Michel
#Francken
#Jan Jambon
#katalonya krizi
6 yıl önce