|

PYD’siz Deyr Zor planı

Obama yönetiminin terör örgütü PKK/PYD üzerine kurduğu Suriye planını rafa kaldıran ABD Başkanı Donald Trump’tan ikinci hamle geldi. PYD dışındaki muhaliflerle görüşen ABD’nin 3 bin ÖSO askeriyle Deyr Ez-Zor’a saldırı planı yaptığı belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 03:44 - 6/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Barack Obama yönetiminin PYD'ye verdiği destek Türkiye ile ABD arasında gerilime yol açmıştı. Son olarak geçtiğimiz hafta PYD'ye ABD tarafından zırhlı araç verilmiş, Ankara buna sert tepki göstermişti.
Barack Obama yönetiminin PYD'ye verdiği destek Türkiye ile ABD arasında gerilime yol açmıştı. Son olarak geçtiğimiz hafta PYD'ye ABD tarafından zırhlı araç verilmiş, Ankara buna sert tepki göstermişti.

Seçim kampanyaları süreci boyunca Barack Obama yönetiminin Ortadoğu politikasını eleştiren ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de aktif rol almak için kolları sıvadı. ABD, Obama yönetiminin olağanüstü desteği ile sahada ilerleyen PYD'ye karşı yeni muhalif unsurlarla görüşmeler başlattı. İlk iş olarak Suriye Ulusal Koalisyonu eski başkanı Ahmed Carba ile anlaşan ABD'nin, 3 bin ÖSO savaşçısıyla PYD bölgesinden Deyr Ez-Zor'a saldırı hazırlıkları başlattığı öğrenildi. PYD kontrolündeki Şeddadi bölgesinden geçeceği ifade edilen ÖSO mensuplarının durumundan rahatsız olsa da ABD'nin kesin politik talimatı üzerinde sessiz kalacağı ifade ediliyor.



YENİ MÜTTEFİKLER


Trump'ın iş başına gelir gelmez İran'ın Ortadoğu'daki askeri hareketliliğine yönelik tehdit algısının üst seviyeye geldiğini duyurmuş ve sessiz kalmayacaklarını ilan etmişti. Trump iş başına gelir gelmez Savunma Bakanlığı'na yazdığı memorandumda “Suriye'de IŞİD'e karşı yeni müttefikler bulun” emrini vermişti.



GÜVEN SORUNU VAR


Trump ilk iş olarak da, Obama döneminde Suriye'de ABD'nin iki başlı siyasetini ortadan kaldırmak için alel acele kolları sıvadı. Trump'ın Carba üzerinden hamlesi, Suriye'deki CIA-Pentagon polarizasyonunu ortadan kaldırmak olarak görülürken, PYD'nin Ahmed Carba ve ona bağlı ÖSO birliklerinin PYD kontrolündeki Şedadi üzerinden Deyr Ez-Zor'a geçişine izin vermiş olması ise Suriye'de Trump'ın PKK ve PYD üzerinde baskı kurarak sahayı yeniden şekillendirme istemesi olarak yorumlanıyor. Sahadaki askeri kaynaklar ise, PYD'nin Ekim ayında ABD ile yapılan görüşmelerde Demokratik Suriye Güçleri içindeki gücün yüzde 60'ni Arap Yüzde 40'ı Kürtlerden oluşturulması yönünde söz verdiğini ancak bu sözünü yerine getirmediği için güven problemi yaşandığını belirtiyorlar.


#PYD
#Deyr Ez-Zor
#PKK
7 yıl önce