|

Referandum savaşı

İngiltere’de AB referandumunun tekrarlanması için dilekçe kampanyası başlarken başvurular bir milyonun üzerine çıktı. Ülkede AB referandumu sonucu önceki akşam özellikle İskoçya’nın Edinburgh ve Glosgow şehirlerinde yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. Londra’da ise “Londra İngiltere’den bağımsızlığını ilân edip AB’ye katılmak için başvursun” başlığıyla imza toplanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/06/2016 воскресенье
Güncelleme: 22:39 - 25/06/2016 суббота
Yeni Şafak

İngiltere'de referandumdan çıkan ayrılık kararına tepki duyan seçmenlerin Avrupa Birliği (AB) referandumunun yinelenmesi için başlattığı dilekçe kampanyasına başvurular bir milyonun üzerine çıktı. İkinci bir AB referandumu yapılması için İngiliz Parlamentosu'nun internet sitesindeki dilekçe bölümünde başlatılan imza kampanyasına katılanların sayısı 1 milyon 250 bin 736'ya ulaştı. Önceki gece yoğun katılımdan dolayı İngiliz Parlamentosu'nun dilekçe sayfasına erişim bir süreliğine hizmet dışı kaldı. İngiliz Parlamentosu'nun internet sitesindeki herhangi bir dilekçe 100 binin üzerinde imza topladığında, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda tartışılabiliyor. Dilekçe Komitesi'nin 100 binin üzerinde imza toplayan dilekçeleri 28 Haziran'da yapılacak bir sonraki toplantısında ele alması bekleniyor.



Brexit karşıtı protestolar


Sonuçların açıklanmasıyla AB'de kalma yanlıları tepkilerini önce sosyal medyada göstermeye başladı, daha sonra da Londra'da parlamento binası Westminster önünde ve Başbakanlık binasında toplandı. AB referandumu sonucu önceki akşam İskoçya'nın Edinburgh ve Glosgow şehirlerinde de yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. AB referandumunda İskoçya yüzde 62 ile birlikte kalma yönünde oy kullanmıştı. İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, İskoçya'nın bağımsızlığına yönelik yeni bir bağımsızlık referandumunun gündeme gelebileceğini söylemişti. İngiltere'nin başkenti Londra'da da The Sun gazetesi önünde toplanan AB destekçileri referandumdan çıkan Brexit kararını ve gazetenin AB karşıtı yayınlarını protesto etti.



'Londra bağımsızlığını ilân etsin'


Londra'da aktivistler, referandumdan “AB'den ayrılalım” çıkmasının ardından”Londra İngiltere'den bağımsızlığını ilân edip AB'ye katılmak için başvursun” başlığıyla imza kampanyası başlattı. Kampanyaya kısa sürede 60 binden fazla kişi imza verdi. Kampanyada, “bağımsız Londra'nın başkanı”nın belediye başkanı Sadık Han olması öneriliyor. Londra ülkenin AB'de kalması için destek vermişti. Londra'nın yanı sıra İskoçya ve Kuzey İrlanda, ülkenin AB'de kalması için net destek verirken, İngiltere'nin özellikle taşrası ayrılmaktan yana oy verdi. Londra'nın 33 ilçesinin çoğunda AB'de kalınması yönündeki oylar çoğunluğu oluşturmuştu. Kentte AB'de kalınması için verilen oyların ortalaması yüzde 59,9 olarak gerçekleşirken, bazı ilçelerde bu destek yüzde 70'i geçmişti.







Gençler depresyona girdi


Referandum sonucunu protesto için parlamento binasında toplanan gençlerin ellerindeki pankartlarda da şu sloganlar dikkat çekti: “Benim oyum nerede?”, “Bizim geleceğimiz, bizim tercihimiz”, “Ben Avrupalıyım”, “Lütfen Bayım, benim de sesim olabilir mi acaba?”, “Ben ayrılmıyorum”, “Gelecek biziz!”, “Sınırlara Hayır, Boris'e Hayır.” Parlamento binası önünde sanat öğrencilerinin düzenlediği gösteriye katılan 24 yaşındaki Alex Rawlings, tepkisini şu sözlerle ifade etti: “Biz Avrupa vatandaşları olarak büyüdük. Bu yüzden birçok kişi çok üzgün ve sonuçlardan dolayı hayal kırıklığı yaşıyor.”



İngiltere'nin AB komiseri istifa etti





İngiltere'nin Avrupa Birliği'ndeki (AB) en üst düzey yetkilisi Jonathan Hill, ülkesindeki referandumdan çıkan AB'den ayrılma kararının ardından AB Komisyonu üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. Ülkesinin “yeni bir evreye girdiğini” belirten Hill, görevini hiçbir şey olmamış gibi sürdürmesinin doğru olmayacağını kaydetti.



Slovakya: Biz de ayrılalım


Slovakya'da da aşırı sağcı Bizim Slovakya Halk Partisi referandum talebiyle imza kampanyası başlattı. Slovakya'nın AB'den ayrılmasının oylanacağı referandumun yürürlüğe konması için şimdiye kadar yaklaşık 350 bin kişi imza attı. Partinin internet sayfasından yapılan açıklamada “Slovakya için de batan Avrupa Titanic gemisini terk etmenin zamanıdır” denildi.






#AB referandumu
#Glosgow
8 лет назад