|

Rum Bakan'dan İsrail'e ziyaret

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, "İsrail'deki (KKTC) ofis konusunu görüştük, İsrailli muhataplarımız endişelerimize anlayış gösterdi, detayları açıklamak istemiyorum" dedi.

Aa
00:00 - 25/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 20:38 - 25/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Rum Bakan'dan İsrail'e ziyaret
Rum Bakan'dan İsrail'e ziyaret

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, İsrail'in, KKTC'yi tanımasının söz konusu olmadığını, KKTC'nin, İsrail'de bir büro açmasına ve KKTC ile İsrail arasında feribot seferleri başlatılacağına ilişkin bilgilerin "tamamen özel inisiyatif" ifade etti.

KKTC'yle ilgili konuları görüşmek üzere bu sabah gittiği İsrail'den akşam saatlerinde dönen Kiprianu, gazetecilerin, "KKTC'nin İsrail'de büro açacağı bilgilerinin hatırlatması ve İsrail'in KKTC'yi dolaylı olarak tanıyıp tanıyamayacağını" sorması üzerine, "Hayır, böyle bir mesele yok. Bütün bu gelişmeler özel inisiyatiftir. Bunları İsrail Dışişleri Bakanlığındaki muhataplarımızla görüştük ve bize anlayış gösterdiler. Bu, görüşmeye çok yakında devam edeceğimiz bir meseledir" diye konuştu.

Kiprianu, İsrail'in, BM Güvenlik Konseyi kararlarına sadık kaldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu, bugün görüşme ve endişelerimizi iletme fırsatını bulduğumuz meselelerden biridir. Bu meselelere bir çözüm getirilmesi için İsrail Dışişleri Bakanlığıyla sürekli irtibatta kalacağız. İsrail endişelerimize anlayış gösterdi."

Gazetecilerin "İsrail'in, KKTC'yle ilişki geliştirmesi"ne ilişkin bir soruya da Kiprianu, "Bu görüşülen bir meseledir ve detaylarını açıklamak istemiyorum. İfade edilmiş olan, deniz yolu bağlantısı gibi bazı şeyler henüz başlamadı. Bunlar görüştüğümüz meselelerdir ve sessiz sedasız icraat gerektirdiğine inanıyorum" karşılığını verdi.

Kiprianu, "Rum yönetiminin İsrail'de açılacak KKTC bürosunu engellemeyi başarıp, başaramayacağı" sorusuna ise "Açıklama zamanı geldiğinde, açıklayacağız. Sessiz sedasız yaklaşımımızı korumamız daha iyidir" yanıtını verdi. İsrail ziyareti sırasında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından da kabul edildiğini ve kendisine, "Kıbrıs sorununun çözüm çabalarındaki son gelişmeler hakkında bilgi verdiğini" anlatan Rum Dışişleri Bakanı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile İsrail arasında işbirliği yapılabilecek araştırma, teknoloji ve sağlık alanlarıyla ilgili olarak görüştüklerini de söyledi.

15 yıl önce