|

Rusya yasta

Elçi suikastinin şokunu atlatamayan Rusya uçak kazasıyla sarsıldı. Rusya Savunma Bakanlığı’na ait, 92 kişiyi taşıyan TU-154 tipi uçak Soçi’den havalandıktan sonra Karadeniz üzerinde düştü. Uçakta Rus askerler, Kızıl Ordu Korosu’ndan 64 kişi ve gazeteciler vardı. Suriye’deki Himeymim üssünde yeni yıl konseri verecek Kızıl Ordu Korosu’nu taşıyan uçaktan kurtulan olmadı. Ülkede 1 günlük yas ilan edildi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 04:10 - 26/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un Pazartesi günü silahlı saldırı sonucu öldürülmesi ile sarsılan Rusya bu defa uçak kazasıyla yasa boğuldu. Moskova'dan havalanan ve yakıt ikmali sonrası Soçi'den Suriye Lazkiye'deki Rus üssüne gitmesi planlanan TU-154 tipi Rus uçağı Karadeniz'de düştü. Rusya Savunma Bakanlığı'na ait uçakta Savunma Bakanlığına bağlı Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 2 bakanlık yetkisi ile 8'i mürettebat toplam 92 kişi vardı. 92 kişiden sağ kurtulan olmadığını duyuran Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, uçağın saat 05.25'te Soçi'deki Adler Havalimanı'ndan havalandıktan sonra 05.27'de radardan kaybolduğunu söyledi.



1 günlük yas


Arama kurtarma çalışmalarına dört gemi, dört helikopter, bir uçak ile bir insansız hava aracının katıldığını ifade eden Konaşenkov, TU-154'ün parçalarının Soçi kıyılarında Karadeniz'in 70 metre derinliklerinde tespit edildiğini belirtti. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı da, kıyıya 5 kilometre uzaklıkta yağ izlerinin, 1,5 kilometre mesafede ise uçağa ait parçaların tespit edildiğini açıkladı. Başbakan Dmitriy Medvedev'e uçak kazasının soruşturulmasına yönelik devlet komisyonu kurma ve komisyona başkanlık etme talimatı veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kazada hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diledi. Putin ayrıca bir günlük ulusal yas ilan etti.










Kızıl Ordu Korosu'nu taşıyordu


Uçak, Rusya'nın Suriye'de Akdeniz kıyısında; Lazkiye'de bulunan Himeymim üssünde yeni yıl konseri vermek için giden koro üyelerini taşıyordu. Uçakta ayrıca Kızıl Ordu Korosu Sanat Yönetmeni Aleksandr Halilov ve Savunma Bakanlığı Kültür Dairesi Başkanı Anton Gubankov da vardı. Dünyanın en büyük ordu korosu olan, 1928'de özellikle savaş koşullarında askerlere ve SSCB halklarına moral vermek amacıyla gösterilerine başlayan Kızıl Ordu Korosu; değişik birliklerden gelen, farklı rütbelerde subay ve askerlerin görev aldığı solistler, koro elemanları, orkestra ve dans gruplarından oluşuyor.







  1. Uçaktan son kare
  2. Suriye'nin Lazikiye'deki Rus üssüne gitmek için yola çıkan ve Karadeniz'e düşen Rus Savunma Bakanlığı'na ait uçakta bulunan Rus NTV çalışanı Yevgeniy Tolstov uçuş öncesi sosyal medya hesabından bir fotoğraf paylaştı. Tolstov fotoğrafı, "Lazkiye'ye seyahat " etiketiyle paylaşmıştı.



  1. Emektar uçağın 40. kazası
  2. 1983 yılında üretilen Tupolev-154 uçağının son tamiratı Aralık 2014'te, son bakımı ise bu yılın Eylül ayında yapılmıştı. Ruslar'ın emektar TU-154 tipi uçağı bir çok ölümlü kaza ile anılıyor. Tupolev TU-154 tipi uçak daha önce Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin ölümüyle gündeme gelmişti. Polonya Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyeti taşıyan Tupolev-154 tipi uçak 10 Nisan 2010 tarihinde düşmüş ve uçakta bulunan 96 kişiden kurtulan olmamıştı. Ruslar'ın emaktar uçağı can kayıplarının görüldüğü toplam 39 kaza yaptı.

Erdoğan'dan Putin'e taziye


Rusya'daki uçak faciasına Türkiye'den 4 ayrı taziye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'i arayarak başsağlığı diledi. Görüşmede Suriye'de yaşanan gelişmeler de ele alındı. Başbakan Binali Yıldırım Rus mevkidaşı Dimitri Medvedev'e doğrudan bir taziye mesajı gönderdi. Başbakan Yıldırım'ın, hayatını kaybedenler için hükumetin taziye ve dayanışma mesajını ilettiği belirtildi.Savunma Bakanı Fikri Işık da, Rusya'ya taziye mesajı iletti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu ise kaza haberini derin üzüntüyle öğrendiğini vurgulayarak, “Başta hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları olmak üzere dost Rus halkına ve devletine başsağlığı diliyoruz" şeklinde konuştu.






#Rusya
#Uçak kazassı
#Soçi
#Karadeniz
#Kızıl Ordu Korosu
7 yıl önce