|

Rusya'dan doğalgaz alımı durdu

Rusya'dan aldıkları doğalgazın transit harcamalarının olmamasından dolayı çok daha ucuz olması gerektiğini belirten Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Demçişin, Rusya'dan doğalgaz alımını durdurduklarını açıkladı.

Yeni Şafak
15:57 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:41 - 1/07/2015 Çarşamba
AA

Ukrayna'nın, bugün itibarıyla doğalgaz alımını durdurduğu Rusya ile esaslı ve ekonomik dengeli fiyat üzerinden doğalgaz alımı konusunda görüşmeleri sürdürmeye hazır olduğu bildirildi.



Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Vladimir Demçişin, yaptığı açıklamada, ülkesinin esaslı ve ekonomik dengeli fiyat olması koşuluyla 2015-2016 dönemi için Rusya ile doğalgaz alımına ilişkin görüşmelerin sürdürmeye hazır olduğunu açıkladı.



Demçişin, Rusya'nın önerdiği doğalgaz fiyatını belirleme formülünün esassız ve ekonomik olarak doğrulanmamış olduğunu kaydederek, "Rus doğalgazının ülkenin doğu sınırlarında, transit harcamalarının olmamasından dolayı çok daha ucuz olması gerektiğini çok iyi anlıyoruz" ifadesini kullandı.



Demçişin, Ukrayna'nın önümüzdeki ısıtma dönemi için Avrupalı ortaklarının da desteğiyle doğalgaz alımı için karşılıklı menfaate dayalı kararların alınmasına yönelik, Rusya ile görüşmeleri sürdürmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.



Öte yandan, ülkedeki doğalgaz dağıtımı ve taşımacılığını yapan Ukrtransgaz şirketi Basın Sözcüsü Maksim Belyavskiy, ülkesinin bugün itibarıyla Macaristan'dan ters yönde doğalgaz ithal etmediğini kaydederken, günümüzde ülkesinin sadece Slovakya üzerinden ters yönde doğalgaz ithal ettiğini dile getirdi.



Belyavskiy, ülkenin bugün itibarıyla Slovakya hariç, diğer güzergahlar üzerinden doğalgaz sevk etmediğini belirtirken, "Doğalgaz ithal etmemiz için Macaristan'dan bugün talep olmadı, talep olursa, o zaman ithal ederiz" ifadesini kullandı.



Uktransgaz verilerine göre, Ukrayna, Haziran ayında Avrupa Birliği'nden ithal ettiği doğalgaz hacmini Mayıs ayına göre yüzde 5 oranında arttırarak 789 milyon metreküp doğalgaz ithalatı gerçekleştirdi. Aynı dönemde ülkenin Rusya'dan aldığı doğalgaz hacmi ise yüzde 36 oranında azalarak 505,8 milyon metreküp oldu.



Bu sabah Ukrayna'nın Naftogaz şirketi, bu yılın ikinci çeyreğini kapsayan doğalgaz anlaşmasının süresinin dolması ve yenisinin yapılmaması üzerine Ukrayna'nın, 1 Temmuz itibarıyla Rusya'dan doğalgaz ithalatını durdurduğunu açıklamıştı.



#Ukrayna
#Rusya
#doğagaz
9 yıl önce