|

Rusya'nın ihlal açıklaması: Navigasyon hatası

Türk Dışişleri, Rus jetlerinin Türk hava sahasını ihlal ettiğini duyurarak Rusya'ya tepki gösterdi. Rusya'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, olay 'navigasyon hatası' olarak tanımlandı ve Kremlin "Büyükelçimiz, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak nota verildi. Oradaki (nota) verileri kontrol edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
13:17 - 5/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 15:31 - 5/10/2015 Pazartesi

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov Rusya'ya ait bir savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesine ilişkin Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ne verilen notadaki verileri kontrol edeceklerini söyledi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Peskov "Büyükelçimiz, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak nota verildi. Oradaki (nota) verileri kontrol edeceğiz" dedi.



"Türkiye ile aramız bozulmaz"


Peskov Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarının Ankara-Moskova ilişkilerini kötü etkileyeceğini düşünmediklerini belirterek "Türkiye ile ikili ilişkilerimiz oldukça kapsamlı ve karşılıklı yarar ilişkisi açısından oldukça sağlam bir temele sahip" ifadesini kullandı.



Dışişleri Bakanlığı Rusya'ya ait bir savaş uçağının 3 Ekim Cumartesi saat 12.08'de Hatay'ın Yayladağı bölgesinin güneyinde Türk hava sahasını ihlal ettiğini bildirmişti.



Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada bölgede devriye uçuşu yapan iki Türk F-16 uçağının önlemesi üzerine Rus uçağının Türk hava sahasını terk ettiği belirtilmişti.



Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı ve söz konusu ihlalin kuvvetle protesto edildiği vurgulanan açıklamada bu tür bir ihlalin tekrarlanmamasının talep edildiği, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya'nın sorumlu olacağının iletildiği ifade edilmişti



Rusya Türkiye'ye, ihlalin "navigasyon hatası"ndan kaynaklandığını bildirdi.



Başbakan: Kim olursa olsun


Rusya'nın hava sahası ile ilgili "sehven gerçekleşti" açıklamasını yaptığını belirten Başbakan, "Kim olursa olsun angajman kuralları bellidir" ifadelerini kullandı.



İngiltere'den Rusya'ya tepki: Pervasızca ve endişe verici


Rus uçağının Türk hava sahasını ihlaline İngiltere de tepki gösterdi. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, "Rusya'nın Türk hava sahasını ihlali pervasız ve endişe vericidir. Birleşik Krallık ve diğer NATO müttefikleri, Türkiye ile omuz omuzadır" diye tweet attı.



ABD: Hata olduğuna inanmıyoruz


Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarının ardından bir açıklama da Amerika'dan geldi. ABD'den yapılan açıklamada Hava sahası ihlallerine ilişkin Türkiye ile temas halindeyiz' denildi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Rus hava sahası ihlalinin sehven yaşandığına inanmıyoruz' ifadelerine yer verildi.















#dmitriy peskov
#rusya
#rusya hava sahası ihlali
9 yıl önce