|

Saldırı birkaç hafta alır

ABD'nin Afganistan'a girmek için yeterli istihbaratının olmadığı, saldırının birkaç hafta içinde yapılamayacağı, ABD'nin Pakistan ve Orta Asya'da üsler kuracağı belirtildi.

Yeni Şafak
00:00 - 20/09/2001 Thursday
Güncelleme: 17:55 - 4/10/2016 Tuesday
Yeni Şafak

ABD yönetiminin bin Ladin'i vurmayı hedeflemesine karşılık, Afganistan içinde istihbaratının zayıf olması yüzünden, askeri harekat başlatmasının birkaç hafta alabileceği belirtiliyor. Batılı kaynaklar, istihbarat eksiği yüzünden ABD'nin operasyon düzenlemesinin, 4-5 hafta alabileceğini belirtiyorlar.



CIA'nın tek bir ajanının bile Afganistan'da bulunmadığını belirten kaynaklar, Amerikan ordusunda, Taliban yönetiminin konuştuğu Peştun dilini bilen tek bir asker ya da yetkili bulunmadığını belirterek, "Washington, ilk önce Peştun dilini bilen yüzlerce kişiyi işe almalı. Bu da temel hazırlıklarda çok eksik olduğuna işaret ediyor" dediler. ABD'nin istihbarat eksiğini, sivillerle savaşçıları birbirinden ayırmaya bile yardım edemeyen uydu görüntüleriyle kapatmaya çalıştığı, bunun yanısıra Afganistan'ın komşusu Pakistan'ı sıkıştırarak, Pakistan istihbaratından yararlanmak istediği belirtiliyor. Ancak Afganistan'a yakın Pakistan'ın, bu istihbarat bilgilerini süzgeçten geçirerek CIA'ya iletmesi riski de bulunuyor.



Saldırı yapılacak kentler


ABD yönetiminin, Pakistan veya Orta Asya'da askeri üsler kuracağı, bu bölgelerden Afganistan içindeki özel hedeflere özel kuvvetlerle saldırı düzenleyeceği ve bu kuvvetlerini hemen geri çekeceği belirtiliyor. Askeri harekatın, Kandahar, Helmand, Herat ve Uruzgun kentlerine yönelik olması öngörülüyor.


#ABD
#Pakistan
#Orta Asya
#Afganistan
23 years ago