|

Savaş Yemenlileri kıtlığa sürüklüyor

Yemen'de Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında Mart 2015'ten bu yana devam eden çatışmalar Yemen halkını felakete sürüklüyor. 7 milyon kişi ile dünyada açlığın en çok hissedildiği ülkelerden biri olan Yemen'de 10 milyon çocuk ise acil insani yardıma muhtaç.

Yeni Şafak
11:06 - 1/11/2016 Salı
Güncelleme: 12:32 - 1/11/2016 Salı
UNICEF'e göre, Yemen'de yaklaşık 10 milyon çocuk acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor.
UNICEF'e göre, Yemen'de yaklaşık 10 milyon çocuk acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Yemen'de yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle artan yoksulluk ve açlığın yakın gelecekte "insani felakete" dönüşmesi ihtimali korkutuyor.



Ortadoğu'daki İran-Suudi Arabistan rekabetinin sıcak noktası Yemen'de Mart 2015'de başlayan çatışmalarla birlikte ülke felakete sürükleniyor.



Siyasi istikrarsızlığın yanı sıra savaşın ve terörün yakasını bırakmadığı Yemen halkının adım adım kıtlığa yürümesi tedirgin ediyor. Ülke nüfusunun yüzde 83'ü acil şekilde su, yiyecek, yakıt ve tıbbi yardıma muhtaç durumda.



UNICEF'e göre, Yemen'de yaklaşık 10 milyon çocuk acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor.



Yemen çatışmaların başlamasından önce bile 7 milyon kişi ile dünyada açlığın en çok hissedildiği ülkeydi. Şimdi bu sayı 13 milyona, yani nüfusun yarısı açlık içinde. UNICEF, önümüzdeki Mart ayına kadar yapılması gereken gıda yardımları için 257 m,lyon dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.



Ülkede kolera salgını da gün geçtikçe yayılıyor.



Yemen'de İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan destekli koalisyon arasındaki çatışmalarda şimdiye kadar 10 binden fazla insan öldü.



Yemen savaşının fitili 2014'de ateşlendi


Yemen'de Ali Abdullah Salih rejiminin devrilmesinin ardından, Sünni Cumhurbaşkanı Hadi yönetimindeki hükümet işbaşına geldi. İlerleyen süreçte hükümet güçleri ile Şii Husiler arasında çatışmalar ve gerilim patlak verdi.



21 Eylül 2014'te taraflar arasında "Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması" imzalandı.



Daha sonra Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi Cumhurbaşkanı Hadi'nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta Husiler tarafından kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.



Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve Başbakan Halit Bahhah'ın hükümeti, Husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıkladı. Ancak parlamento toplanamadığı için istifalar hiçbir zaman resmileşmedi.



Husiler, parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduğunu ilan etti.



Başkent Sana'da kontrolü sağlayan Husiler daha sonra ülkenin güney kesimine doğru ilerledi. Devlet Başkanı Hadi de güneydeki Aden kentine geçerek yönetimi buradan üstleneceğini ilan etti.



Mezhep savaşına sürüklendiler


Ülkedeki Şii Husilerin en büyük destekçisi İran iken, Cumhurbaşkanı Hadi'ye güç veren ise Suudi Arabistan.



Sünni güç Suudi Arabistan ve güçlü Şii devleti İran arasında gergin olan ilişkiler, Yemen'in yıkıcı bir mezhep çatışmasına sürüklüyor.





#Yemen
#Kıtlık
#Husiler
8 yıl önce