|

Sincar kıyımı

Peşmerge ile Sincar ilçesini alan IŞİD arasındaki savaş şiddetleniyor. Erbil yakınlarına kadar yayılan çatışmalarda onlarca IŞİD militanı ve 3 peşmerge öldü. Suriye sınırındaki stratejik önemdeki Mahmudiye, Mahmur, Giver ve Buvize''deki çatışmalara PKK''nın Suriye''deki kolu YPG de katılıyor. Sincar ilçesinde 500 Yezidi''yi öldüren IŞİD, 500 kadını esir alırken Sincar Dağı''na kaçan 50 bin Yezidi ve Türkmen ise açlık ve aşırı sıcaklarla savaşmak zorunda kaldı. 50 çocuk susuzluktan ölürken, akşam saatlerinde Sincar bölgesine ulaşan Peşmerge dağda mahsur kalanları koruma altına aldı.

Dış Haberler
00:00 - 7/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:14 - 7/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Sincar kıyımı
Sincar kıyımı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi''ne bağlı (IKBY) peşmerge güçleri ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında Musul''un Yezidi Kürtlerin yoğun biçimde yaşadığı Sincar ilçesini elde etmek için başlayan savaş giderek şiddetlendi. Suriye sınırındaki stratejik öneme sahip Mahmudiye, Mahmur, Giver ve Buvize bölgelerinde yoğunlaşan çatışmalarda dün 3''ü peşmerge 26 kişi hayatını kaybetti. Çatışmalar, Erbil''in 40 kilometre dışındaki alanlara kadar yayıldı. PKK''nın Suriye''deki kolu olan PYD''nin silahlı kanadı YPG de peşmergelere yardım için IŞİD''e karşı savaşıyor. Suriye''den ve Kandil''den bir çok PKK ve YPG militanı otobüslerle çatışma alanlarına sevk ediliyor.

KARKUŞ''TA DA ÇATIŞMALAR

Yerel kaynaklara göre, Musul''un Buvize, Mahmur ve Giver bölgesinde peşmerge ile IŞİD arasındaki çatışmalarda dün IŞİD''den 23 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. 4 militan ise yakalandı. Çatışmalarda 3 peşmerge hayatını kaybederken, 2 peşmergenin de yaralandığı bildirildi. Peşmergenin, IŞİD''in kontrolündeki Karkuş kasabasına düzenlediği hava saldırılarında ise onlarca IŞİD mensubunun öldüğü ifade edildi.

ÇÖL SICAĞI CAN ALIYOR

Bu arada, Sincar ilçesini ele geçiren IŞİD''in 500 Yezidi''yi öldürdüğü ve 500 kadını esir aldığı kaydedildi. IŞİD saldırıları nedeniyle Sincar Dağı''na (Şengal) sığınan ve sayıları 50 bin civarında olduğu tahmin edilirken çoğunluğu çocuk ve kadınların oluşturduğu Yezidi ve Türkmenlerin gıda ve su yetersizliği ile aşırı sıcaklardan dolayı birer birer hayatını kaybettiği belirtildi. Son 48 saatte 50 çocuk ve yaşlı bir kadın susuzluktan dolayı öldü.

GÜVENLİK KORİDORU AÇILACAK

Peşmerge Bakanı Cebbar Yaver ve BM yetkilileri, ''24 saat içinde gıda ve su yardımı ulaştırılamazsa, Sincar Dağı''nda toplu ölümler başlayabilir'' uyarısında bulundu. Irak hükümeti havadan mahsur kalan halka pet şişeleriyle su attı. Akşam saatlerinde ise peşmergeler, YPG''nin kontrolündeki Suriye sınırından Sincar bölgesine girdi. KDP 17. Şube Basın Sözcüsü Çekdar Atruşi, peşmergelerle Sincar Dağı''na vardıklarını, dağlara kaçan halkın güvenliğini sağladıklarını açıkladı. Atruşi, ''Mahsur kalan Yezidi halkını oluşturacağımız güvenlik koridorundan kurtaracağız'' dedi.

Havadan su yardımı

Irak hükümeti pazartesi gecesi Sincar (şengal) Dağı''nda sığınan Yezidi ve Türkmenlere havadan su şişeleri attı ancak su yardımı çok az kişiye ulaştı. UNICEF''in Irak temsilcisi Marzio Babille ''Çocuklar dağlarda, yollarda ölüyor. Su yok, yiyecek yok, hepsi IŞİD tarafından tamamen kesildi, bu tam bir felaket'' açıklamasını yaptı.

IŞİD Erbil''e dayandı

Peşmerge güçleri, Erbil''in 40 kilometre yakınına kadar gelen IŞİD militanlarıyla yoğun çatışmalar yaşıyor. Peşmergeler dün, Musul''un Kahire semtini top ateşine tuttuktan sonra bölgeye girdi. Musul''un Gayere, Mahmudiye, Buvize, Mahmur ve Giver nahiyesine bağlı Koşefi Köyü''ndeki çatışmalarda 23 IŞİD militanı ve 3 peşmerge öldü.

Kerkük''te sokağa çıkma yasağı

Irak''ın Kerkük kentinde IŞİD yanlısı olduğu öne sürülen kişilerin provokasyonunu önlemek için sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kerkük, 12 Haziran''dan beri peşmergenin kontrolünde bulunuyor. Ancak kent halkı ve güvenlik güçleri, muhtemel IŞİD saldırılarına karşı teyakkuzda bekliyor. Kerkük''ün güneyine konuşlanan IŞİD''in, kente saldırabileceği belirtiliyor.

Sincar Dağı mezarlığa döndü

Musul''un Sincar ilçesinin IŞİD''in eline geçmesinden sonra evlerini terkeden Yezidilerin Sincar Dağı''nda mahsur kaldıkları belirtiliyor. İnsani yardım kuruluşları 10 bin ila 40 bin arasında sivilin çevredeki köylerden çıkarıldıktan sonra Sincar Dağı''nda sıkışıp kaldığını söylüyor. Ancak sığındıkları dağ açlık, susuzluk ve aşırı sıcaklar nedeniyle çocuklar, yaşlılar ve kadınlar için adeta bir mezarlık haline gelmeye başladı. Yerlerinden olan aileler, sert koşullar sebebiyle hayatını kaybedenlerin derin kayalıklarda gömülecek yer bulunmadığı için sığ yerlerde tutulduklarını ve vücutların taşlarla kaplandığını söylüyor.

Yezidi vekil ağladı

IŞİD''in 500 Yezidi''yi öldürmesi ve 500 kadını da esir almasını Irak Meclisi''nde gündeme getiren Yezidi milletvekili Feyyan Dahil gözyaşları içinde ''Katliamı durdurun!'' çağrısında bulundu.

4 bini Türkiye''de

Musul''da IŞİD''in işgalinden kaçarak Türkiye''ye sığınan Yezidi sayısının 4 bin civarında olduğu belirtiliyor. Habur''dan Türkiye''ye giriş yapan Yezidiler buradan farklı şehirlere hareket ediyor


10 yıl önce