|

Sırplar barış tanımıyor

Kosova görüşmeleri bugün Paris'te başlarken, ABD ve NATO'nun, anlaşma imzalanmasa bile bölgeye müdahale edilmeyeceğine ilişkin açıklamalarından güç alan Sırplar, KKO'ya yönelik saldırılarını sürdürüyor

.
00:00 - 15/03/1999 Pazartesi
Güncelleme: 11:50 - 12/11/2013 Salı
Yeni Şafak
Sırplar barış tanımıyor
Sırplar barış tanımıyor

Paris- Kosova barış görüşmeleri bugün Paris'te başlarken, Sırplar, Kosova'da katliamlarını sürdürüyor. ABD Başkanı Bill Clinton ile NATO'nun, barış anlaşması imzalanmadığı takdirde bölgeye müdahale edilmeyeceğine ilişkin oyalama politikasından güç alan Sırplar, Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (KKO) elindeki mevzilere yönelik saldırılarını son iki gündür sürdürüyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na bağlı Denetleme Heyeti (KVM) sözcüsü Walter Ebenberger, Svrhe yerleşim bölgesinde havan topu, Klina'nın güneyindeki Dus'da da otomatik silah sesleri duyulduğuna dair bilgiler ulaştığını söyledi. Sırp polisi, Kosova'nın orta kesimlerinin batısında çıkan çatışmalarda KKO üyesi bazı Arnavutlar'ın öldürüldüğünü bildirdi. Polis, çatışmaların Dolac köyü yakınlarında meydana geldiğini belirtti. Bu arada, Arnavutluk'ta yayınlanan Koha Jone gazetesinin Arnavutluk sınır muhafızlarına dayanarak verdiği haberde, önceki gün Vermice Gorozhup yakınında Kosova'ya girmeye çalışan 20 Arnavut'un vurularak öldürüldüğünü, 4'ünün de Arnavutluk'a geri kaçtığını kaydetti. Başkent Priştine'nin kuzeyindeki Podujeva ve Mitrovica köylerinde, önceki gün pazar yerine düzenlenen bombalı saldırılarda 9 kişi hayatını kaybetmiş, 30 kişi de yaralanmıştı.

Barış zirvesi tatsız başlıyor

ABD'li diplomat Richard Holbrooke'un, Temas Grubu tarafından hazırlanan barış taslağını Yugoslovya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'e kabul ettirememesi, Sırp birliklerinin dün Arnavut köylerini yoğun top ateşine tutması, görüşmelerin tatsız başlayacağı düşüncesini kuvvetlendirdi. Bölge kaynakları ise Belgrad'ın uzlaşmaz tutumununun askeri yaptırımla aşılacağını vurgulayan NATO Avrupa Orduları Komutanı General Wesley Clark'ın, Makedonya sınırında toplanan Nato birliklerine 'vur' emri vermesinin uzak bir ihtimal olduğuna dair şüphelerin daha da arttığını kaydettiler. Kosova'da Şubat ayı başından beri çıkan çatışmalarda ve şiddet eylemlerinde en az 94 kişinin öldüğü, 110 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Aralık ayından bu yana bölgeden kaçanların sayısının ise 60 bini bulduğu haber veriliyor.

Sırp delegeler de Paris'te

Barış görüşmesi için Fransa'ya gelen Kosovalı Arnavut temsilcilerinden sonra Sırp delegeler de görüşmelerin yapılacağı Rambouillet'ye dün geldi. Bugün yapılacak görüşmelere katılacak Kosovalı Arnavut heyeti almak üzere Transall tipi bir Fransız askeri dün Priştine'ye geldi. Fransız yetkililer, Rambouillet'de yapılan toplantı öncesinde Kosovalı heyete Fransa'ya hiçbir sorun çıkmadan geleceklerine dair güvence vermişler, ancak, Sırp yetkililer Kosova Kurtuluş Ordusu temsilcilerinin bölgeden ayrılmasına engel olmuşlardı. Öte yandan Kosova'ya NATO barışgücünün konuşlandırılmasını ve Arnavutlar'a özerk yönetim imkanı sağlayan anlaşma taslağını hazırlayan Temas Grubu ülkeleri, görüşmelerde varılan son noktayı değerlendirmek üzere dün toplandı.


25 yıl önce