|

Sisi'ye Fas resti

Fas'taki ayrılıkçıların düzenlediği konferansa Mısır'dan heyet gönderilmesi, krize neden oldu. Kahire'ye misilleme yapan Fas'ın iki devlet televizyonu, Abdulfettah es-Sisi için ilk kez “darbeci”, Mursi için ise "seçilmiş cumhurbaşkanı" ifadesini kullandı. Mısır, tansiyonu düşürmek için Rabat'a heyet yollayacak.

Yeni Şafak
04:00 - 3/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:52 - 2/01/2015 Cuma
Diğer
Mısır’ın Fas'taki ayrılıkçı "Polisario Cephesi"nin Cezayir'deki uluslar arası konferansına heyet göndermesi, Rabat ile Kahire ilişkilerini gerdi. Darbeci Sisi’yi ilk tanıyan ülkeler arasında yer alan Fas’taki iki devlet televizyonu dün Mısır’daki olaylara ilk kez “darbe”,  Sisi için de “darbeci” ifadesini kullandı. 

'SİSİ DARBENİN LİDERİ'

Kanal 1 televizyonunda “Mısır’da askeri darbenin siyasete etkileri” adı altında yayımlanan özel haberde, Abdulfettah es-Sisi için “darbenin lideri”, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi için de “seçilmiş cumhurbaşkanı” denildi. 

Abdulfettah es-Sisi liderliğindeki askeri darbeden sonra başlayan güvenlik krizi ve kaosa dikkat çeken haberde “3 Temmuz 2013 Mısır tarihinde benzeri görülmemiş bir gündü. Sisi liderliğinde gerçekleştirilen darbeyle seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi görevinden azledildi.  Anayasa askıya alındı" denildi. 

MISIR  RABAT'A HEYET YOLLAYACAK

Adının açıklanmasını istemeyen Fas Dışişleri Bakanlığı yetkilisi geçen hafta ayrılıkçı Polisario Cephesi'ne destek için Cezayir'de düzenlenen uluslararası konferansa Mısır'dan bir heyetin katılmasının, iki ülke arasında yaşanan gerginliğin arkasında yatan sebep olduğunu savundu.  Aynı yetkili, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin, gerginliğe çözüm arayışı için yakında Fas'ı ziyaret edeceğini aktardı. Fas'ın, 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Rabat hükümetiyle Cezayir'in desteklediği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasındaki sorun devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, bağımsızlık istiyor

Mısır'ın en kanlı günü

Fas’ta resmi kanallarda ilk kez söz konusu nitelemeler kullanılırken  darbe karşıtlarına yönelik kanlı müdahaleye de değinildi. Müdahalelere dair ise “14 Ağustos 2013 kanlı bir gündü. Askerler ve polisler, Nahda ve Rabiatu’l Adeviyye meydanlarında darbe karşıtlarını dağıtmak için harekete geçti. Ölenlerin sayısı 500’ü aşarken binlerce kişi de yaralandı” ifadeleri kullanıldı. Kanal 2 televizyonu da Mısır’daki ekonomik duruma ilişkin yayımladığı haberde, “Ekonomik durum, Mısır’ın demir yumrukla yönetileceği sonucuna götüren seçimlerin ardından göreve gelen Sisi’den sonra daha da kötüleşti” değerlendirmesinde bulundu.

#Mısır
#Cezayir
#Sisi
#darbe
9 yıl önce