|

Somali'de Abdullah Fermacu dönemi

Somali Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, başbakanlığı döneminde halkın gönlünde yer edinen, Muhammed Abdullah Fermacu kazandı. 1960 yılında bağımsız olan ülkenin 9. cumhurbaşkanı olan Fermacu, Türkiye’ye yakınlığı ile de bilinen bir siyasetçi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2017 الجمعة
Güncelleme: 04:25 - 10/02/2017 الجمعة
Yeni Şafak
 Muhammed Abdullah Fermacu
Muhammed Abdullah Fermacu

2017'de Afrika'da dikkatle izlenecek siyasi gelişmelerden ilki olan ve Çarşamba günü yapılan Somali Cumhurbaşkanlığı seçiminde kazanan, ülkede 2010-2011 döneminde başbakanlık görevinde bulunan, Muhammed Abdullah Fermacu oldu. Fermacu, ikinci tur oylamada görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve eski Cumhurbaşkanı Şerif Şeyh Ahmed'in önüne geçerek, 1960 yılında bağımsızlığını kazanan ülkenin 9'uncu cumhurbaşkanı seçildi. Somali'de seçim kabilesel dağılıma göre gerçekleşti. 135 kabile büyüğünün belirlediği 14.025 delege 275 meclis üyesini ve 54 senato üyesini seçti. Oluşturulan iki meclisteki toplam 329 parlamenter de görev yapacak yeni başkan için oy kullandılar. Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanımı, güvenlik gerekçesiyle, Türkiye tarafından inşaa edilen Uluslararası Mogadişu Havaalanında yapıldı.



HALKIN GÖNLÜNDE TAHT KURDU


Seçim sonucunu değerlendiren, Türkiye'nin eski Somali Büyükelçisi ve AK Parti Bursa Milletvekili Dr. C. Kani Torun, Muhammed Abdullah Fermacu'nun Somali'nin yeni Cumhurbaşkanı seçilmesinin, hem bölge hem ülke hem de Türkiye-Somali ilişkileri adına olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. Fermacu'nun başbakanlığı döneminde dürüst yönetimi ve yolsuzlukla mücadelesi sonucunda halk arasında sevilen bir siyasetçi olduğuna ve her zaman siyasette faal olmasının beklendiğine dikkat çeken Torun, seçimlere muhafazakar Daljir Partisinin adayı olarak girmesinin önemi üzerinde durdu. Torun, Daljir partisinin Somali'de Türkiye'ye yakınlığı ile bilindiğidini ifade etti. Kani Torun, seçim sonucunun iki ülke ilişkileri açısından olumlu olduğunu belirtti.







ANKARA KUTLADI


Somali'de seçim sonucunun kesinleşmesi ile Muhammed Abdullah Fermacu'yu ilk tebrik eden ülkelerden biri Türkiye oldu. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Somali'de bugün yapılan seçimin başarıyla düzenlenmesinden duyulan memnuniyet dile getirildi.



Fermacu'nun tebrik edildiği açıklamada, “2016 Ekim ayında başlayan seçim sürecinin tüm zorluklara rağmen bugünkü cumhurbaşkanlığı seçimleriyle başarılı şekilde sonuçlandırılmış olması Somali'nin geleceği açısından ümit verici bir gelişmedir.”



CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TELEFONLA TEBRİK ETTİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan da Somali'de cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Muhammed Fermacu'yu telefonla arayarak tebrik etti. Erdoğan, Türkiye'nin Somali'de istikrar ve refahın tesisine büyük önem verdiğini ifade ederek, Fermacu'ya yeni görevinde başarılar diledi.







Uzman Yorumu: Olumlu katkı sürecek

Serhat Orakçı- İNSAMER


Bilindiği gibi 2011 yılından bu yana Türkiye Somali'de insani ve kalkınma alanında çok sayıda proje ve yatırıma imza attı. Bir nevi Somali'nin kaybolan umutlarını yeniden yeşertti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şeyh Şerif Ahmed döneminde bir Hasan Şeyh Mahmud döneminde de iki kere Somali'yi ziyaret etti. Önümüzdeki birkaç ay içinde Afrika'daki ilk askeri eğitim üssünü Mogadişu'da açacak olan Türkiye Somali'deki yeni yönetim ile de işbirliğini sürdürmekte zorlanmayacaktır. Türkiye'nin bölgedeki varlığı olumlu katkıları nedeniyle sadece yönetim kademelerinde değil halk nazarında da olumlu karşılanmaktadır.






#Somali
#Muhammed Abdullah Fermacu
#Afrika
#Ankara
٪d سنوات قبل