|

Stratejik ortağız

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ankara ile Moskova'nın enerji alanında stratejik ortak olduklarını ve iki ülkenin yeni bir döneme girdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın temas ve karşılıklı etkileşim halinde olduklarını açıklayan Rus lider, 1 Aralık’ta Ankara’ya geliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:19 - 20/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye ve Rusya ilişkilerini bozma amaçlı yalan haber üreten kara propaganda merkezlerinin çabalarına rağmen iki ülke aralarındaki işbirliğini yeni boyutlara taşımanın yollarını arıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamada, Aralık ayında bir araya geleceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yeni işbirliği konularını ele alacaklarını kaydetti. Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) 5’inci toplantısına başkanlık edecek olan Putin’e, yaklaşık 10 Rus Bakan da eşlik edecek. 


ENERJİDE STRATEJİK ORTAĞIZ

Rusya lideri Putin, Rusya’da görev yapan yabancı ülke büyükelçilerinin güven mektuplarını sunmaları için düzenlenen törendeki konuşmasında, Türkiye ile ilişkilerde yeni bir döneme girildiğini vurguladı. Söz konusu ilişkilerin özellikle enerji alanında stratejik ortaklık seviyesine çıktığını da sözlerine ekledi. 


İLİŞKİLER ÇEŞİTLENECEK

Putin, ‘‘Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın temas ve karşılıklı etkileşim halinde olduğumuzu ifade etmek isterim. İki ülke arasındaki mevcut işbirliğinin dinamik bir şekilde daha ileri seviyelere taşınması maksadı ile Aralık ayında gerçekleştirilecek olan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nda yeni işbirliği konularını ele alacağız’’ dedi.  


YENİ HEDEFLER

Putin’in ziyaretinde iki ülke arasındaki yaklaşık 35 milyar dolarlık ticaret hacminin 2020’de 100 milyar dolara çıkarılmasının yolları araştırılacak. ÜDİK toplantısında, ekonomi ve enerji alanlarındaki işbirliği öne çıkarılacak. Türkiye’den yaş sebze ve meyve ihracatıyla ilgili Rusya’da yaşanan soruna da çözüm aranacak.  Enerji alanında ise Akkuyu nükleer santrali ile ilgili çalışmaların hızlandırılması üzerinde durulacak.


Rusya ile yeni dönem

Küresel çaplı büyük dönüşümlerin yaşandığı bir dönemde Rusya, Türkiye ile ilişkilerine derinlik ve yeni boyutlar katma hedefinde. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2020 yılında 100 milyar dolara çıkarılması amaçlanıyor.



Rus ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre, Birleşik Halk Cephesi adlı foruma katılan Vladimir Putin, bir konuşmacının ‘ABD, bizi küçük düşürmek istiyor’ yorumu üzerine, durumun daha kötü olduğuna işaret ederek “Onlar bizi küçük düşürmeyi değil, bizi boyunduruk altına almayı istiyor. Kendi problemlerinin faturasını bizim üzerimizden çözmek istiyorlar. Ancak tarihte kimse Rusya'ya böyle bir şey yapamadı" dedi.

#Putin
#geliyor
#Türkiye Rusya
9 yıl önce