|

Suriye'de Sırrın beldesi PKK'ya geçti

Halep'in Münbiç ilçesine bağlı Sırrın beldesinin kontrolü, terör örgütü DAEŞ'ten PKK'nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) geçti

Yeni Şafak
18:19 - 27/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 15:40 - 27/07/2015 Pazartesi
AA

Halep'in Münbiç ilçesine bağlı Sırrın beldesinin kontrolü, terör örgütü DAEŞ'ten PKK'nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) geçti.



Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Halep'in kuzeydoğusundaki Münbiç ilçesine bağlı Sırrın beldesinin denetimi, DAEŞ'ten muhaliflerin çatı yapılanması Burkan el-Fırat destekli PYD güçlerine geçti.



Kaynaklar ayrıca PYD'nin Sırrın yakınındaki Melhe köyü ve Necm Kalesi'ni ele geçirdiğini söyledi.



DAEŞ'in ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin yoğun hava saldırılarından sonra bölgeden çekildiğini belirten kaynaklar, "PYD ile muhalif birlikler, koalisyonun yoğun saldırılarından sonra beldenin kontrolünü sağladı. DAEŞ güçleri de kayıklarla Tişrin barajının olduğu bölgeye doğru çekildi" dedi.



Çatışmalar yüzünden nüfusu 8 bin olan beldeye su ve elektrik verilemediği belirtildi.



Sonraki hedef Cerablus olabilir


Ayn el Arab-Rakka merkez arasında, Fırat'ın doğu kıyısında yer alan Sırrın, Rakka'nın kuzeyindeki Ayn İssa beldesi gibi, PYD ve DAEŞ'in birbirine üstünlük sağlamakta zorlandığı stratejik alanlardan biriydi.



Halihazırda PYD'nin kontrolündeki Ayn İssa beldesi, son ayda taraflar arasında 3 kez el değiştirmişti.



PYD kaynakları, Ayn İssa'dan sonraki hedeflerinin Sırrın olduğunu ve Sırrın'ın DAEŞ'ten alınması halinde ise Cerablus'a ilerleyerek kontrollerindeki Ayn el Arab (Kobani) ve Afrin'i birleştirmek istediklerini belirtilmişti.



Ayn İssa'yı kaybeden DAEŞ, Sırrın'ın kontrolünü PYD'ye kaptırmamak için Cerablus'taki birliklerinin bir kısmını buraya kaydırmıştı.



Beldenin denetimini Fırat Nehri üzerinden sağlamayı hedefleyen PYD'nin askeri kolu YPG, birliklerin nehrin batısına rahatlıkla geçmesi için seyyar köprü kurmuştu.



YPG'nin Fırat kenarına kadar ulaşması ve Cerablus üzerinde baskı oluşturmasından rahatsızlık duyan DAEŞ, Fırat Nehri'nin kenarlarına mayın döşemişti.

#Sırrin
#Halep
#PYD
#Suriye
#Cerablus
#DAEŞ
9 yıl önce