|

Suriyeli mahkumlar Hama hapishanesini ele geçirdi

Suriye’nin Hama kentindeki merkez cezaevinde rejimin elinde tuttuğu mahkûmlar, hapishanenin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Rejim mahkûmlarla müzakereye başladı, cezaevine su vermeyi kesti.

Yeni Şafak
17:26 - 26/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:36 - 26/05/2016 Perşembe
Diğer

Cezaevinde biri yarbay olmak üzere bazı güvenlik güçleri mahkûmlar tarafından alıkonulmuş durumda. Mahkûmlar, Mayıs ayının başında da ayaklanarak cezaevinin kontrolünü ele geçirmiş, o dönemde rejimle uzlaşmaya vararak eylemlerini sonlandırmıştı. Şimdi ise, o zaman varılan anlaşmanın maddelerinin hayata geçirilmemesini, ayaklanmaya gerekçe gösteriyorlar.



Al Jazeera'da yer alan habere göre, rejim siyasi tutuklarının ağırlıkta olduğu cezaevindeki isyancı mahkûmlarla müzakere sürecini yürütmek için Hama Polis Müdürü'nü ve iki korgenerali görevlendirdi.



Mayıs ayı başındaki eylem, 5 mahkûmun, idam kararlarının infaz edilmesi için cezaevinden sevki sırasında yaşanmıştı. Cezaevinin kontrolünü ele geçiren mahkûmlar, isyan eylemini sonlandırmak için bazı talepleri öne sürmüştü.



Mahkûmlarla rejim arasında yürütülen müzakere sürecinden sonra uzlaşmaya varılmıştı. Rejimin yaklaşık 500 mahkûmu serbest bırakmayı ve bazılarının mahkûmiyet yıl sayısını düşürmeyi kabul etmesi üzere isyan eylemine son verilmişti. Ancak mahkûmlar, rejimin bu taahhütlerini yerine getirmediğini söylüyor.



İnsan hakları kuruluşları 5 yıldan beri iç savaşın yaşandığı Suriye'de binlerce siyasi tutuklunun olduğunu söylüyor. Ancak rejim bunu reddediyor.



#Hama
8 yıl önce