|

Suriye'ye gitmeye hazırlanan 9 kişiye hapis

Hollanda'da silahlı gruplara katılmak amacıyla Suriye'ye gitmeye hazırlandıkları gerekçesiyle yargılanan 9 kişiye hapis cezası verildi. Hakimlerin silahlı gruplar için adam ve yardım toplamanın yanı sıra terör amacıyla örgüt kurmaktan suçlu bulduğu sanıklar, yargılama boyunca suçsuz olduklarını savunmuştu.

Yeni Şafak
17:18 - 10/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 17:44 - 10/12/2015 Perşembe
AA

Hollanda'da, Suriye'deki silahlı gruplara katılmaya hazırlandıkları ve bu gruplar adına adam topladıkları suçlamalarıyla yargılanan 9 kişi hapis cezasına çarptırıldı.



Amsterdam Mahkemesinde görülen duruşmada, bir kısmı 2014'ten bu yana tutuklu yargılanan, biri kadın 9 sanığa 7 gün ila 6 yıl hapis cezası verildi.



Davanın baş sanığı Azzedine C, silahlı gruplara adam toplamak suçundan 6 yıl hapis cezası alırken, davanın tek kadın sanığı Imane B, sosyal medyada paylaştığı terör içerikli Twitter mesajından dolayı 7 günlük hapisle cezalandırıldı.



Savcılık, Azzedine C. hakkında 7 yıl hapis cezası talep etmişti.



Mahkeme heyeti, Suriye'de oldukları belirtilen Anis Z. ile Hatim R'yi de altışar yıl hapis cezasına çarptırdı.



Hakimlerin silahlı gruplar için adam ve yardım toplamanın yanı sıra terör amacıyla örgüt kurmaktan suçlu bulduğu sanıklar, yargılama boyunca suçsuz olduklarını savunmuştu.



Mahkeme, sanıkların Hollanda'da terör eylemi planladıklarına ilişkin herhangi bir delile ise rastlanmadığına karar verdi.



Yaklaşık bir yıldır özel güvenlikli Vught cezaevinde tutulan sanıklar, cezaevi koşullarını protesto etmek amacıyla bir süre açlık grevi yapmıştı.



Ortadoğu'ya savaşmak amacıyla gitmek isteyenlerin engellenmesi için yoğun çaba sarf edilen Hollanda'da, şimdiye kadar çok sayıda kişi gözaltına alındı, çok sayıda kişinin de pasaportları iptal edildi.



Gözaltına alınanlar mahkeme kararı açıklanana kadar Vught cezaevinde oluşturulan özel bölümde tutuluyor. Bu kapsamda geçen sene Lahey'de görülen ilk mahkemede, Suriye'ye gidip dönen bir kişi 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.



#Hollanda
#suriye
8 yıl önce