|

Taarruz hazırlığı

IŞİD’e karşı hava saldırılarının meyve vermeye başladığını vurgulayan Washington, vakti geldiğinde kara harekatının başlayacağını açıkladı. Obama’nın IŞİD Özel Temsilcisi Allen, “Şu aşamada önceliğimiz örgütün silah temini ve ideolojik yenilgisi. Petrol ticaretinde darbe alan IŞİD maaşları ödemekte zorluk çekiyor” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 30/12/2014 Salı
Güncelleme: 21:12 - 29/12/2014 Pazartesi
Diğer
ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli general John Allen, IŞİD’e karşı hava operasyonlarının ilk meyvelerini vermeye başladığını, petrol ticaretine darbe vurulduğunu belirterek, “IŞİD’in artık maaşları ödemekte zorlandığı anlaşılıyor” değerlendirmesinde bulundu. Allen, Alman Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, IŞİD’in  safdışı edilmesinin zaman alacağı için bu konuda bir tarih veremeyeceğini belirtti.

İLK AŞAMA TAMAMLANDI

Birinci aşamada IŞİD’in Irak ve Suriye’de ilerleyişinin durdurulduğunu, geri çekilmeye zorlandığını bildiren Allen, bundan sonraki aşamalarda örgütün silah temin etmesinin engellenmeye çalışılacağını, örgütle ideolojik olarak da mücadele edileceğini kaydetti. IŞİD için örgütün Arapça kısaltması olan DEAŞ ifadesini kullanmayı tercih eden emekli General, “Askeri operasyonlarımız bu grubun petrol ticaretinden elde ettiği geliri çok ciddi olarak azalttı. DEAŞ’ın artık maaşları ödemekte zorlandığı anlaşılıyor” dedi.

‘IRAK ORDUSU’ SAVAŞACAK

IŞİD’e karşı bugüne kadar hava operasyonlarına ağırlık verildiğini, Irak askerlerine ve Peşmerge güçlerine askeri eğitimin devam ettiğini ifade eden Allen, “Vakti geldiğinde kara harekatı da başlatılacak. Bunun için eğitim donatım faaliyetleriyle Irak güvenlik güçlerinin IŞİD ile savaşabilecek duruma gelmeleri gerekiyor” görüşünü paylaştı. Öte yandan ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, ABD’ye ait savaş uçaklarından, Irak’taki IŞİD militanlarına havadan silah yardımı yapıldığı iddialarının doğru olmadığı bildirildi.

Esed baş belası

“ABD için IŞİD mi yoksa Esed mi daha büyük bir tehlike” sorusuna “Esed tüm bölge için bir baş belası” yanıtın veren Obama’nın IŞİD temsilcisi emekli general John Allen, Esed’in Suriye’de yaptıklarının IŞİD ve benzeri grupların oluşmasına yol açtığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Esed’in ve ekibinin iktidardan çekilmesi bölgenin geleceği açısından belirleyici olacaktır. Bu Suriye’de istikrarlı bir ortama dönüşü beraberinde getirebileceği gibi tüm bölge için de olumlu etkiler sağlayabilir. Suriye’de yeni bir siyasi düzenin kurulması temel sorunları çözmede, en azından bu yönde büyük bir adım olacaktır.”

#ABD
#Barack Obama
#IŞİD
#John Allen
#DEAŞ
9 yıl önce