|

Tahran rahatsız

Türkiye’nin PKK ve IŞİD’e yönelik operasyonlarını eleştiren İran Genelkurmay Başkanı Firuzabadi, “IŞİD teröristlerine karşı direnen Kürt grupların hedef alınması stratejik bir hata olmuştur. Bu hata, tekfirci teröristlerin Türkiye sınırlarına ulaşmasını kolaylaştıracaktır” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 31/07/2015 Cuma
Güncelleme: 21:46 - 30/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi, verdiği bir söyleşide Türkiye'nin PKK ve IŞİD'e yönelik operasyonlarını değerlendirdi. Firuzabadi, Türkiye'nin operasyonlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Firuzabadi, İran Devrim Muhafızları resmi sitesinde yer alan açıklamasında, “Türkiye'nin IŞİD teröristlerine operasyon adıyla bu örgüte karşı direnen Kürt gruplarını hedef alması stratejik bir hata olmuştur. Bu hata, tekfirci teröristlerin Türkiye sınırlarına ulaşmasını kolaylaştıracaktır “ ifadesini kullandı.



ÜÇ ÜLKEYE GÖNDERME


IŞİD'in tüm İslam ülkelerinde egemen güç olmak istediğini söyleyen Firuzabadi, “Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar bu konuda istisna değiller. Tekfirci terörist gruplara yardım etmek, er ya da geç bu ülkelerin de güvenliğini tehdit edecek” dedi.



Fransa payını istiyor


İran'ı önceki gün günübirlik ziyaret eden Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “78 milyon nüfuslu İran, yaptırımlar sürecinde birçok şeyden mahrum kaldı ve birçok şeye ihtiyaç duydu. Fransa ekonomik ihtiyaçlara cevap verebilir” dedi. Fransız France Info radyosuna açıklama yapan Fabius, Fransa tarafından İran'a 17 yıl sonra yapılan ziyaretin önemine dikkati çekti. Fabius, iki ülkenin Suriye, Lübnan, Yemen konusundaki farklı tutumlarına rağmen görüşmenin “faydalı” olduğunu belirtti. Fabius, yaptırımlardan önce 4 milyar avroya yaklaşan iki ülke arasındaki ticaret hacminin bugün neredeyse 400 milyon avroya gerilediğine de işaret etti.



'İran olmasaydı' açıklamasına Erbil'den tepki






İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin “İran olmasaydı Erbil ve diğer kentler IŞİD'in eline geçerdi” sözüne Barzani'nin partisi tepki gösterdi. Kürdistan Demokrat Partisi KDP, “Kürdistan'ı savunan peşmerge güçleridir” açıklaması yaptı. Teröre karşı mücadelede Kürt bölgesine yardımcı olan ülkelere teşekkür edildiği, bunların arasında İran'ın da bulunduğu kaydedilen açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti'nin yardımlarını inkar etmek mümkün değildir ancak Kürdistan'ı savunan peşmerge güçleridir. Peşmerge, kanını dökerek bu toprakları ve şehirleri korumuştur” ifadesine yer verildi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, önceki gün ülkesinde İran Kürtlerinin yaşadığı Sine kentinde yaptığı konuşmada, “İran olmasaydı Erbil ve Kürdistan bölgesinin diğer kentleri IŞİD'in eline geçmiş olacaktı” demişti.


#Firuzabadi
#iran
#İslam ülkeleri
#Erbil
#Kürdistan
9 yıl önce