|

TALİBAN SERT ÇIKTI

ABD'den Körfez'deki güçlerini çekmesini ve Ortadoğu politikasını değiştirmesini isteyen Taliban lideri Molla Ömer, "ABD kanlı bir savaşla karşı karşıya kalacak. Usame bin Ladin'in ölümü krizi çözmeyecek" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 25/09/2001 Salı
Güncelleme: 18:08 - 29/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Afganistan'daki Taliban yönetiminin lideri Molla Muhammed Ömer, ABD'den Körfez'deki güçlerini çekmesini ve Ortadoğu politikasını değiştirmesini istedi. Merkezi Pakistan'da bulunan Afgan İslami Ajansı'nın haberine göre, Molla Ömer, ABD'den Filistin karşıtı tutumuna son vermesini isteyerek, Ortadoğu politikasını değiştirmemesi halinde ABD'nin kanlı bir savaşla karşı karşıya kalacağını söyledi. Taliban lideri, Usame bin Ladin'in ölümünün krizi çözmeyeceğini de belirtti. Molla Ömer, ABD'den "bin Ladin ve kendisini öldürmeye çalışmak yerine" Filistin sorununu çözmesini istedi.



300 bin kişi silah altına alınıyor


Taliban yönetiminin cihad için 300 bin askeri silah altına almayı kararlaştırdığı bildirildi. Taliban Savunma Bakanlığ, ABD'ye karşı yürütülecek cihat için 300 bin erkeğin silah altına alınacağını belirtti. Taliban Savunma Bakanı Molla Ubeydullah, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, daha önceki savaşa katılan 300 bin kişinin daha silah altına alındığını belirtti. Yetkililerin açıklamalarına göre Taliban, ABD'-den gelebilecek olası bir saldırıya karşı yeraltı sığınakları oluşturmaya, uçaksavar bataryaları kurmaya ve sınır bölgesindeki kilit noktalara silahlı adamlarını yerleştirmeye başladı.



Büyük kentlere özel koruma


Taliban yetkilileri, bölgedeki köylerden insanların da köylerini korumak için kendilerine katıldığını açıkladı. Kandahar'daki Taliban yetkililerinden Muhammed Hamit, halka silah dağıtmaya başladıklarını söyleyerek, "Her gün, dini ve milli sorumluluklarının farkına varan birçok insan bize katılıyor" diye konuştu.



Taliban, aynı zamanda, olası ABD saldırılarına karşı Kabil çevresindeki koruma güçlerini de takviye etti. Kuzey ittifakının şehrin 50 kilometre yakınına kadar gelmesi de Kabil açısından tehdit oluşturuyordu. Güçlendirilen bölgeler arasında, ABD'ye Usame Bin Ladin ve Taliban'a karşı girişeceği harekatlarda kullanılmak üzere hava sahasını açan Pakistan'dan gelen ve sıkça kullanılan yollar da yer alıyor. Pakistan'ın Hayber Geçidi yakınındaki Celalabad'ı da korumak için bazı özel güvenlik önlemleri alınıyor.



Taliban bir uçak daha düşürdü


ABD'ye ait bir pilotsuz casus uçağı düşüren Taliban, "hangi ülkeye ait olduğunu bilmedikleri" bir başka uçağı daha düşürdüklerini açıkladı. Taliban yönetimi, ülkenin kuzeyindeki Samangan bölgesinin başkenti Aybak yakınlarında bir uçak düşürdüklerini, ancak uçağın hangi ülkeye ait olduğunu bilmediklerini bildirdiler. Taliban geçtiğimiz günlerde de bir uçak düşürdüğünü açıklamışti.



Ladin'den 'cihat' çağrısı


ABD'deki saldırıların baş zanlısı olarak gösterilen Usame Bin Ladin, Pakistanlılara, "Haçlı Seferi askeri Amerikalılara" karşı savaşmaları çağrısında bulundu. Merkezi Katar'da bulunan, uydudan yayın yapan El Cezire televizyonunun haberine göre, Bin Ladin, televizyona gönderdiği yazılı açıklamada, ABD Başkanı George Bush'u "Haçlı seferlerinin en büyük askeri" olarak niteledi. Bin Ladin, "Usame Muhammed" imzalı Arapça açıklamasında, "Pakistan'daki Müslüman kardeşlerimizi, Amerikalı haçlı seferi askerlerinin Pakistan ve Afganistan'ı işgaline karşı tüm kapasiteleriyle kararlı olmaya teşvik ediyoruz" dedi. Usame Bin Ladin, "yeni Yahudi haçlı seferleri kampanyasına" karşı cihat konusunda kararlı olduğunu belirtti.


#ABD
#Afganistan
#Usame Bin Ladin
#Molla Ömer
#Taliban
#Cihat
23 yıl önce