|

Tehlikeli karar

Kuzey Irak’ta, Bölgesel Yönetim’in Başkanı Mesud Barzani’nin “bağımsızlık referandumu” kararına başka bir tehlikeli karar daha eklendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:04 - 30/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Kerkük'te yangına körükle gidiyorlar
Kerkük'te yangına körükle gidiyorlar

Kerkük Vilayet Meclisi, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de yapacağı bağımsızlık referandumuna katılması kararını aldı. 41 üyeli mecliste 24 Kürt üyenin onayı ile referandum oylamasına katılma kararı alındığı belirtiliyor. Oylamayı Türkmen ve Arap üyeler protesto etti. Kerkük Vilayet Meclisinde Kürtlerin 26, Türkmenlerin 9, Arapların da 6 üyesi bulunuyor. Vali Necmettin Kerim’in oylamada etkili olduğu ifade ediliyor.

YASAL ZEMİNİ YOK

Kerkük Vilayet Meclisi Türkmen Grubu üyesi Ali Mehdi, “Meclis, 24 üyenin katılımıyla düzenlediği oturumda kentin de IKBY referandumuna katılması yönünde karar aldı.” dedi. Türkmen ve Arap üyelerin söz konusu oturumu boykot ederek katılmadığını belirten Mehdi, “Karara itirazımızı, Irak Anayasa ve İdari Mahkemesi’ne başvurarak ileteceğiz.” diye konuştu. Kerkük İl Meclisi’nin tek taraflı referandum kararına Irak Türkmen Cephesi’nden de tepki geldi. Başkan Yardımcısı Hasan Turan: ‘Kürt grubunun aldığı tek taraflı karar anayasaya aykırıdır. Hiçbir yasal zemini bulunmayan bu kararı tanımıyoruz’ ifadesini kullandı.

HATALAR ZİNCİRİNDE YENİ HALKA

Öte yandan Türk Dışişleri Bakanlığı, Kerkük Vilayet Meclisinin (KVM) referandumuna katılma kararına ilişkin, “Bağımsızlık referandumunun yapılması zaten başlı başına bir hata iken bugün KVM’nin Kerkük’ün referanduma dahil edilmesi yönünde aldığı karar, hatalar zincirine yeni bir halka daha eklemiş, Irak Anayasasının bir kez daha ciddi ihlalini teşkil etmiştir” uyarısında bulundu.

#Barzani
#Referandum
#Kerkük
7 yıl önce