|

Sandıktan sandık çıktı

AK Parti, girdiği 11. seçimden de ilk sırada çıkarak büyük bir başarıya imza attı. Ancak yüzde 41 oy almasına rağmen hükümeti kuracak milletvekili sayısına ulaşamadı. Milletin hiçbir partiye iktidar vizesi vermediği sonuçlar ve seçim sürecinde yaşanan tartışmalar erken genel seçimi işaret ediyor.

Yeni Şafak
04:00 - 8/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 08:12 - 8/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Girdiği onuncu seçimden de ilk sırada çıkan AK Parti, 258 milletvekili çıkardı. 7 Haziran'da yapılan seçim sonuçlarına göre, erken genel seçim başta olmak üzere dört ihtimalli bir Meclis tablosu oluştu. Birinci ihtimal, AK Parti'nin başkanlığında bir koalisyon hükümetinin kurulması. İkinci ihtimal CHP'nin başkanlığında bir koalisyon hükümeti. Üçüncü ihtimal ise dışardan destekli bir azınlık hükümeti. Dördüncü ihtimal de erken genel seçim.



Seçim sürecindeki tartışmalar değerlendirildiğinde AK Parti'nin koalisyon kurabilme ihtimalinin oldukça zayıf olduğu görülüyor. Çünkü CHP-MHP-HDP, meydanlarda AK Parti karşıtı bir kampanya yürüttü. AK Parti ile koalisyona sıcak bakmayacaklarını her fırsatta dile getirdiler.



CHP BAŞKANLIĞINDA HÜKÜMET ZOR


CHP başkanlığında bir koalisyon hükümetinin kurulma ihtimali de neredeyse imkansız görünüyor. Böyle bir koalisyon ancak HDP ve MHP'nin katılımıyla gerçekleşebilir. MHP'nin HDP ile bir kaolisyon içinde olmayacağı daha önce açıkca ifade edilmişti. Bu seçenek zor ihtimal.



AZINLIK HÜKÜMETİ


Dışardan destekli bir azınlık hükümeti ise ancak erken seçim için kurulabilir. Özellikle AK Parti'nin, böyle bir zayıf hükümet modeline razı olmayacağı belirtiliyor. Bütün bu şartlar neticesinde en güçlü ihtimal 45 gün içerisinde erken seçime gidilmesi olarak öne çıkıyor.



45 GÜNDE ERKEN SEÇİM


Birinci parti olmasına rağmen HDP'nin barajı aşması, AK Parti'nin tek başına iktidar olmasının önünü kapatıyor. Mevcut parlamento yapısına bakıldığında bir hükümetin kurulması zayıf ihtimal olarak görülüyor. Anayasanın 116. maddesine göre, '45 gün içinde hükümet kurulamazsa yeniden bir erken seçime gidilir'. Bu durumda barajı aşan partilerin birbiri ile koalisyon yapma olsalığı zayıf görünüyor. 45 gün içinde hükümet kuralamayacağı için erken seçime gidilmesi söz konusu.



KOALİSYON ZOR


Koalisyon hükümetlerinin kurulması zor bir ihtimal, parlamentoya giren partilere bakıldığı zaman bir koalisyon hükümetinden çok erken seçim ihtimali gözüküyor. CHP, MHP ve HDP bütün stratejisini AK Parti karşıtlığı üzerine kurdu. Ancak 3 partinin aralarında hükümet oluşturmaları imkansız. Bundan sonraki süreçte 45 günde güven oyu alacak hükümet kurulamaz ise Anayasa gereği erken seçime gidilecek.



AK Parti 55 ilde birinci parti


AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde 81 ilden 55'inde birinci parti olurken, 4 ilde ise bütün milletvekillerini kazandı. Düzce, Erzincan, Karaman ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın memleti Rize'de AK Parti'den aday gösterilen 10 milletvekili de Meclis'e girme başarısı gösterdi. Düzce'den Faruk Özlü, Fevai Arslan, Ayşe Keşir Yüksek, Erzincan'dan Talha Erol Durmaz, Serkan Bayram, Karaman'dan Recep Konuk, Recep Şeker ve Rize'den Hasan Karal, Hikmet Ayar, Osman Aşkın Bak isimleri seçildi.



5 İLDE VEKİL ÇIKARAMADI


AK Parti'nin 2015 Genel seçimlerinde milletvekili çıkaramadığı iller ise Tunceli, Hakkari, Iğdır, Şırnak ve Ağrı oldu. 2011 Genel seçimlerinde AK Parti Tunceli, Hakkari ve Iğdır'dan yine milletvekili çıkaramazken; Şırnak'ta 1 milletvekili, Ağrı'da ise 3 milletvekili vardı.





N FAZLA OY RİZE'DEN


Erdoğan'ın memleketi Rize'de 3 milletvekilliğinin tamamını kazanan AK Parti, en fazla oy oranına da ulaştı. Resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 66,74'ünü alan AK Parti, 3 milletvekilliğini de kazanırken, CHP yüzde 18,92, MHP yüzde 8,05, Saadet Partisi yüzde 3,03 oranında oy aldı. Bu sonuçlara göre, Rize, AK Parti'nin en fazla oy aldığı il oldu.



Her düşünceyi konuşmaya hazırız




AK Parti Genel Merkezi'ndeki konuşmasında diğer partilere de seslenen Başbakan, “Her partinin gerilimci bir politika yerine, çatışmacı bir anlayış yerine, en iyi düşündüğü formülleri masaya koyması gerekir. Biz her türlü düşünceye açığız. Her türlü fikri konuşmaya hazırız. Ama bir şeye kapalıyız. Artık Türkiye'de bir daha darbe ve vesayet kültürü asla olmayacak."




#seçim sonuçları
#ak parti
#seçimler
9 yıl önce