|

Terörist listesi fiyasko

FBI ve CIA'ın zanlı olarak ilan ettiği isimlerin çoğunun saldırılarla ilgisi olmadığı ortaya çıktı. FBI ve CIA, Amerika'da pilotluk eğitimi gören herkesi terörist listesine koymuştu.

Yeni Şafak
00:00 - 18/09/2001 Salı
Güncelleme: 16:59 - 20/09/2016 Salı
Yeni Şafak

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve CIA'ın açıkladığı zanlılardan çoğunun Amerika'daki terörist saldırılara katılmadıkları belirlendi. Müslümanlar aleyhine yayın yapan ABD basını ve Amerikan yönetiminin saldırının arkasındaki isimler olarak açıkladıkları şüpheliler listesinin balon olduğu ortaya çıktı. FBI ve CIA, ABD'de pilotluk eğitim gören veya Mısır Cemaat-i İslami grubuyla bağlantısı olduğunu düşündüğü herkesi gözaltına alarak bu kişilerin çoğunun ismini terörist listesine koymuştu. İşte terörist olarak ilan edilen ve sonradan saldırıya katılmadıkları belirlenenlerler:



Ölü adam terörist listesinde


İlk olarak isimleri açıklanan Adnan Buhari'nin FBI adına çalışan biri olduğu, kardeşi Emir Abbas Buhari'nin ise geçen yıl bir uçak kazasında öldüğü ortaya çaktı.



MSNBC kanalı isimlerini açıklamadığı Birleşik Arap Emirlikleri uyruklu iki zanlının bombalama olayı ile ilgili hiçbir bağlarının olmadığı, aksine ağır şeker hastası olduklarını ve Florida'da tedavi gördükleri belirtti. MSNBC kanalı yine Mu'taz el-Helave adında bir müslüman din adamının adının da FBI tarafından yanlışlıkla şüpheli teröristler arasına aldığını belirtti.



Çoğu pilotluk eğitimi görenler


ABD'de pilotluk eğitimi gören 25'e yakın Suudi Arabistan uyruklu kişi FBI tarafından gözaltına alındı ve bir çoğunun ismi yanlışlıkla teröristler listesine girdi. John Kenedy Havaalanın'da kardeşine ait bir pilotluk ruhsatı bulunduran bir Arap da yine zanlı diye tutuklandı.



Önceki gün Abu Dabi'daki bir televizyon kanalına konuşan ve zanlı olduğu iddia edilen Ziyad Selim el-Cerah'ın kardeşi, ağabeyinin hiç bir İslami Cemaat ile bir bağlantısının olmadığını aksine içki ve kadın tutkunu olduğunu ve bir Türk kızıyla yaşadığını belirtti.



Mısır haber kaynakları zanlılar arasında adı ğeçen Muhammed Atta'nın Birleşik Arap Emirlikleri uyruklu değil, Mısır uyruklu olduğu ve 1998 yılı sonlarında Almanya'ya okumak için gittiğini belirtti. Muhammed Atta'nın uyruğu hakkındaki yanlış bilgiler ve Mervan eş-Şeyhi spekülasyonlarıda devam ediyor.



Zanlılar arasında adı geçen ve Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan açıklama yapan Abdülaziz el-Ömeri, ABD'den geçen yıl Nisan'da ayrıldığını ve saldırılar sırasında Riyad'daki bürosunda olduğunu kaydetti.



#ABD
#FBI
#CIA
#Terörist listesi
23 yıl önce