|

Trump 46 savcı hakkında istifa talimati verdi

ABD'de Trump yönetimi, Obama döneminde görev yapan ve 46 savcının istifası istendi. İstifası istenen savcılar arasında FETÖ ile bağlantısı bulunan Bharara da bulunuyor.

Yeni Şafak
01:45 - 11/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 11:45 - 11/03/2017 Cumartesi
Diğer
Donald Trump 46 savcı hakkında istifa talimati verdi
Donald Trump 46 savcı hakkında istifa talimati verdi

ABD Adalet Bakanlığı, Barack Obama döneminde görev yapan 46 savcının istifasının istendiğini duyurdu.



Adalet Bakanlığı sözcüsü Sarah Isgur Flores, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir önceki dönem görev yapmış olan savcıların bir bölümünün zaten istifa ettiğini, şimdi ise geri kalanları istifasının istendiğini açıkladı.



ABD'de toplam 93 federal savcı bulunuyor. Görevden alınan savcı sayısı, toplamın yaklaşık yarısı. Geriye kalan 47 savcı yeni yönetim tarafından atanmıştı ve çoğunluğu oluşturuyordu.



93 Federal savcı görevden alınmıştı


Sputnik'in haberine göre, ABD'deki hükümet değişikliklerinde federal savcıların değiştirilmesi, alışıldık bir uygulama. Bazı hükümet değişikliklerinde, federal savcıların değiştirilmesi kademeli olarak yapılırken, bazı hükümetler bu işlemi geniş kapsamlı ve hızlı şekilde yapmayı tercih ediyor. 1993 yılında Clinton, 93 federal savcıyı birden görevden alarak sert bir geçiş yapmıştı.



Bharara kararı sürpriz oldu


Görevden alınan savcılar arasında, önemli yolsuzluk davalarına bakan ve yüksek profilli olduğu kabul edilen Preet Bharara da var. Bharara'nın görevden alınmasının sürpriz olduğu belirtiliyor zira Bharara, geçtiğimiz kasım ayında, daha sonra resmen ABD Başkanı olan Donald Trump ile buluşmuştu ve Trump'ın kendisinden 'görevde kalmasını' istediğini açıklamıştı.



Trump yönetiminin, aralarında Preet Bharara dahil 46 savcının istifasını istemesi konusunda görüşleri sorulan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:



"Bharara tamamen Türkiye ile ilgili konularda, FETÖ'nün kontrolünde olan ve FETÖ'cülerle sürekli görüşen, onlarla Türkiye'ye gelen bir savcıdır. Her yönetim kendi savcılarını atamak ister. Hep diyoruz ya 'yargı bağımsızlığı'. Türkiye'de hükümet 'Ben tüm savcıları değiştireceğim, istifa etsin' dese kıyamet kopar. Amerika'da sistem böyle. Cumhurbaşkanımız 4 tane HSYK üyesi atıyor, yeni anayasa paketinde de 4 tane atıyor. Başka ülkelerde tamamını kral, cumhurbaşkanı atıyor. Sorun yok. Amerika'da da sistem böyle. Bharara politize olmuş bir savcıdır"









#ABD
#Donald Trump
#Preet Bharara
7 yıl önce