|

'Trump güvenli bölge için emir verecek'

ABD Başkanı Trump'ın Suriye'de güvenli bölge oluşturulması için Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı'na emir vereceği iddia edildi.

Yeni Şafak
23:40 - 25/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:04 - 26/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de güvenli bölge oluşturulması için emir vereceği öne sürüldü.



Reuters haber ajansı, Trump'ın ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve ABD Dışişleri Bakanlığı'na güvenli bölge için plan yapılması yönünde talimat verdiğini iddia etti.



Trump'ın hazırladığı öne sürülen 'Yabancıların Terörist Saldırılarından Ülkeyi Korumak' başlıklı taslağın altıncı maddesinde 'Suriye halkının korunması için güvenli bölgeler oluşturulması' öneriliyor. Taslak metinde Pentagon ve Dışişleri'nin, Suriye'de ve komşu ülkelerde güvenli bölgeler oluşturulması için 3 ay içinde taslak bir plan hazırlaması öngörülüyor:





Türkiye'nin planıydı; Obama yönetimi sessiz kalmıştı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri 'Suriye'de güvenli bölge oluşturulması için çok defa diplomatik görüşmeler gerçekleştirmişti. Obama yönetiminin ile Avrupa Birliği'nin Suriye'de ölen sivillere sessiz kalması nedeniyle plan gerçekleşmemişti.



Güvenli bölgenin nasıl uygulanacağı da ABD ile Türkiye arasında görüş ayrılıklarına neden olmuştu. Rusya ve Esad ordusu tarafından sivillerin bombalanması nedeniyle Türkiye güvenli bölgenin uçuşa yasak bölgeyi de içermesi gerektiğini istemişti. Ancak Obama yönetimi bu çağrılara olumlu yanıt vermemişti.



  1. Güvenli Bölge nedir?
  2. Türkiye'nin Suriye kuzeyindeki terörden temizleyip, sivillerin yerleştirilmesini ve sivillerin güvenliğini sağlanmasını amaçlayan plana verilen isimdir. Türkiye 24 Ağustos 2016 tarihinde Fırat Kalkanı Harekatı adı altında bahsi geçen bölgede kontrolu sağlamaya yönelik operasyon başlatmıştı. Terörden arındırılan bölgelere binlerce Suriyeli sivil yerleştirilmişti.






#Donald Trump
#Suriye
#Güvenli bölge
7 yıl önce