|

Trump’a karşı milyonlar sokakta

20 Ocak’ta Başkanlık koltuğunu Obama’dan devralan ABD’nin 45. Başkanı Trump, ABD ve birçok ülkede düzenlenen yürüyüşlerle protesto edildi. Dünya genelinde 2,5 milyon kişinin katıldığı gösterilere Trump’ın seçimlerdeki rakibi Clinton da destek verdi. Öte yandan ilk ziyaretini CIA’e yapan Trump “yeryüzündeki en haysiyetsiz şeyler” dediği ABD medyası ile bir savaş içinde olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 05:44 - 23/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

Görevine 20 Ocak'ta başlayan ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump dünya genelinde düzenlenen yürüyüşlerle protesto edildi."Kadınlar Yürüyüşü" (Women's March) adı altında düzenlenen Trump'ı protesto gösterileri, New York'ta da çoğunluğu kadın binlerce göstericiyi sokaklara çekti. Yoğun katılım nedeniyle özellikle Grand Central ve Times Square metro istasyonlarında yoğunluk yaşandı. Protestocular yürüyüş güzergahına ulaşmak için istasyon girişlerinde sıra beklemek zorunda kaldı. New York'taki yürüyüşte sinema oyuncuları Whoopie Goldberg, Cynthia Nixon ve sanatçı Yoko Ono'nun yanı sıra Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun eşi Chirlane McCray da yer aldı.





Başkentte dev protesto


Başkent Washington'da da yaklaşık 400 bin kişi “Kadın Yürüyüşü"ne katıldı. Sabah erken saatlerde Kongre binasının etrafında toplanmaya başlayan kalabalık, Trump karşıtı sloganlar attı. Programın organizatörlerinden Gloria Steinem, yaptığı konuşmada Trump'ın kullandığı söylemin ABD değerlerini temsil etmediğini savundu. Konuşmasında Trump'ın Müslümanlara karşı kullandığı sözleri eleştiren Steinem, Trump'ın Müslümanları kayıt altına almaya başlaması durumunda kendisi dahil birçok kadının kendilerini kayıtlara “Müslüman" olarak geçireceklerini söyledi. Protesto gösterine Washington D.C. Belediye Başkanı Muriel E. Bowser de katıldı. Siyahi olan Bowser, konuşmasında “Cinsiyetinizden dolayı ayrımcılığa maruz kalmadan belli bir başarı elde etmek çok zor. Bu ülkede bunun çok sayıda örneği var" dedi.




Kuklası yakıldı


Cenevre, Atina, Tel Aviv, Meksika, Almanya ve Avustralya'da da Trump binlerce kişinin katıldığı yürüyüşlerle protesto edildi. Meksika'nın başkenti Meksiko City'de bulunan ABD Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler Trump kuklalarını yaktı. Göstericiler, Trump'ın adaylığı döneminde, başkan olunca Meksika- ABD sınırına inşa edeceğini söylediği duvarı temsilen de bir duvar yıktı. Trump, 8 Kasım'daki seçimin ardından New York'ta düzenlenen protesto gösterileri üzerine Twitter'dan yaptığı açıklamada, “Gayet açık ve başarılı bir başkanlık seçimi yaşadık. Ama şimdi medya tarafından kışkırtılan profesyonel göstericiler sokakta beni protesto ediyor. Bu büyük haksızlık" ifadelerini kullanmıştı








Avrupa ayakta


Fransa'nın başkenti Paris'te binlerce kişi Trump karşıtı gösteri düzenledi. Eyfel Kulesi yakınlarındaki Trocadero Meydanı'nda bir araya gelen çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 2 bin gösterici Paris Barış Anıtı'na kadar yürüdü. Londra'daki protestolarda ise çoğunluğunu kadınların oluşturduğu, bebek ve ufak yaştaki çocukların da aralarında bulunduğu katılımcılar, elçilik binasından başkentin ünlü Trafalgar Meydanı'na doğru yürüdü.





Hollywood yıldızlarından tepki


Washington'daki kadın yürüyüşüne ABD'nin farklı şehirlerinden de destek geldi. ABD'de özellike New York, Chicago, Los Angeles ve Boston gibi kentlerde onbinlerce protestocu, sokaklarda Trump yönetiminin seçimlerde dile getirdiği politikaları protesto etti. ABD basınında yer alan haberlere göre, Trump'ı protesto etmek için başkent Washington'a gelen kalabalık, Trump'ın devir törenine katılanlardan daha fazla oldu. Birçok Hollywood yıldızı ise Los Angeles'taki yürüyüşte yer aldı. Madonna, Drew Barrymore, Scarlett Johansson, Ashley Judd gibi isimler de protestolara katılan ünlüler arasındaydı.






  1. Clinton'dan destek
  2. Başkanlık seçimlerinde Trump'a karşı kaybeden Demokrat Parti adayı Hillary Clinton da yürüyüşe Twitter'dan destek verdi. Clinton, “Değerlerimiz için ayağa kalktığınız, konuştuğunuz ve yürüdüğünüz için teşekkür ediyorum. Biz her zaman birlikte daha güçlüyüz" ifadelerini kullandı.




#ABD
#Donald Trump
#Protesto
#Clinton
#Madonna
7 yıl önce