|

'Trumpizim Brexit ile buluştu'

ABD Başkanlık seçimlerini kazanması nedeniyle AB'nde şok etkisi yaratan Donald Trump'ın New York'ta Brexit yanlısı Nigel Farage ile görüşmesi İngiltere'de büyük bir endişeye yol açtı. "Trumpizim ile Brexit buluştu" ifadelerine yer veren İngiliz gazeteleri hükümet yetkililerinin görüşmeden büyük kaygı duyduğunu yazdı.

Yeni Şafak
10:00 - 14/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:23 - 14/11/2016 Pazartesi
Diğer
Başkanlık Seçimi'ni kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump, Brexit yanlısı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage ile görüştü.
Başkanlık Seçimi'ni kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump, Brexit yanlısı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage ile görüştü.

ABD'de Başkanlık Seçimi'ni kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump seçildikten sonraki ilk görüşmesini İngiltere'nin AB'den çıkmasını savunan Nigel Farage ile görüştü. Avrupa Birliği (AB) karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage'ın Trump ile görüşmesi İngiltere'de büyük yankı uyandırdı.



İngiltere'yi korku sardı

İngiltere'deki gazeteler Trump ile Farage'ın görüşmesine geniş yer verirken, Brexit kararının en büyük destekçilerinden birinin Trump'la görüşmesinden büyük endişe duyulduğu yansıtıldı. Independent gazetesi, Farage'ın, 20 Ocak'ta başkanlık görevini devralacak Trump'la görüşen ilk İngiliz siyasetçi olduğunu belirtirken,sağcı liderin "Hükümetin birçok üyesinin seçilmiş başkanla ilgili çok edepsiz şeyler söylediğini düşünüyorum. Sanırım arayı düzeltmek gerekiyor. Eğer Londra'da birileri benden bunu isterse yardıma hazırım" sözlerini alıntıladı.



Brexit yanlısı Daily Telegraph ise Başbakan May'e "Downing Street, UKIP liderinin İngiltere ile seçilmiş başkan (Trump) arasındaki ilişkileri geliştirmesine yardım etmesine izin vermeli" çağrısı yaptı. Farage-Trump görüşmesi üzerinden Muhafazakar Partili Başbakan Theresa May'i eleştiren gazete, "May, Farage ile Trump ittifakını reddettiği için eleştirilerin hedefinde" dedi.



'Farage hükümeti temsil etmiyor'

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Trump Towers'da gerçekleşen görüşme ile ilgili ortaya çıkan fotoğraflar, İngiliz siyasetçilerin de tepkisini çekti. The Guardian gazetesi, hükümet yetkililerinin Farage'ın Trump ile görüşmesinden büyük rahatsız duyduğunu yazdı. Yetkililer, "Farage'ı çok basit bir neden aracı olarak kullanmayacağız: Çünkü o hükümeti temsil etmiyor" dedi.



Başka bir hükümet yetkilisi ise Trump'ı eleştirirken, "Dış politika bilgisi Trump'ın en güçlü olduğu alan değil. Muhtemelen Farage'ın da İngiltere hükümetinin üyesi olmadığının farkında değil. Farage ne hükümetin resmi bir üyesi ne de hükümeti temsil ediyor" diye konuştu.



Trumpizim etkisi

İngiltere'nin AB'den ayrılmasını savunan siyasetçilerden Muhafazakar Partili Iain Duncan Smith ise "Başbakan ölçülü ve hassas bir diplomasiye odaklanmışken, Farage yurtdışında zırvalıyor" diyerek görüşmeye sert tepki gösterdi.



Guardian'da yer alan başka bir haberde ise, "Trumpizm ile Brexit'in buluşması: Yeni özel ilişki" başlığı kullanıldı. Yazıda görüşme için, "Yeni özel ilişki hiçbir durumda liderler ya da hükümetler arasında bir ilişki değil. Bu, Atlantik'i aşıp Trump'ın seçilmesiyle Brexit'i birleştiren ve tamamen kötüye alamet habis bir kültürel ağ" yorumunu yapıyor.







#ABD
#İngiltere
#Brexit
#Trump
#Nigel Farage
7 yıl önce