|

Türk kökenli Johnson Dışişleri Bakanı oldu

Londra'nın Türk kökenli eski belediye başkanı Boris Johnson, İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı oldu. Johnson'ın dedesinin babası, Osmanlı'nın son döneminde sürgüne gönderilen gazeteci yazar Ali Kemal.

Yeni Şafak
21:50 - 13/07/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:15 - 14/07/2016 Perşembe

İngiltere'deki referandum sürecinde AB'den çıkılmasından yana kampanyanın başını çeken Muhafazakar Parti'li Johnson, bugün görevine resmen başlayan yeni Başbakan Theresa May tarafından kabinede Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi.



Türk kökenli ve 52 yaşında olan Johnson, Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapmış Ali Kemal Bey'in torununun oğlu. Johnson, 2008-2016 yıllarında başkent Londra'nın belediye başkanlığını yaptı.



Brexit kampanyasını birlikte yürüttüğü Michael Gove'un başbakanlık koltuğuna talip olduğunu açıklamasının ardından Johnson, Başbakanlık için adaylığını koymamıştı.


  1. Yazar Murat Bardakçı, Habertürk'te yayımlanan yazısında, Johnson için "Milli Mücadele'ye karşı çıkmasıyla tanınan, İzmit'te 1922'nin 6 Kasım'ında linç edilen ama hem yaşadığı dönemin, hem de Türk basın tarihinin en önemli kalemlerinden olan gazeteci Ali Kemal'in torun çocuğu, daha doğrusu Ali Kemal'in oğlunun oğlunun oğludur" bilgisine yer vermişti.
  2. Ali Kemal'in Londra'ya gidişi ve o günden bu yana uzanan aile şu şekilde anlatılıyor;
  3. "Gençlik yıllarında zamanın hükümdarı İkinci Abdülhamid tarafından birkaç defa sürgüne gönderilen Ali Kemal 20. yüzyılın başında Londra'ya yerleşmiş, 1903'te burada Wilfred Brun adında bir İngiliz hanımla evlenmiş ve bir kızı olmuştu."
  4. Yeniden sürgün
  5. İkinci Meşrutiyet'in ilan edildiği 1908 yılında İstanbul'a dönen Ali Kemal, gazetecilik yapmaya ve üniversitede eğitim vermeye devam etti. İttihad ve Terakki'ye ağır eleştiriler yapan Ali Kemal, 31 Mart isyanının ardından tekrar sürgüne gönderilerek, İngiltere'ye ailesinin yanına döndü.
  6. 'Kemal' yerine 'Johnson'
  7. Ali Kemal'in İngiliz eşi Wilfred, 1909'un sonunda bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Çocuğa “Osman Kemal"adını verdiler ama anne, doğumdan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Ali Kemal 1912 yılında Londra'dan İstanbul'a dönünce İngiltere'de kalan çocukları "Kemal" ismini bırakarak yanlarında büyüdükleri anneannelerinin kızlık soyadı olan “Johnson"ı aldılar. Osman Kemal, “Osman Wilfred Johnson" oldu; Irene Williams adında bir hanımla evlendi. Bu evlilikten 1940'da dünyaya gelen oğlu Stanley Patrick Johnson 1979 ile 1984 arasında Muhafazakâr Parti'den milletvekilliği yaptı. İngiltere'nin tanınmış bir yazarı, çevrecisi ve nüfus uzmanı olan Stanley Patrick ise Boris Johnson'ın babası.

Hammond Maliye Bakanı
oldu


Bu arada yeni kabinede, İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın Maliye Bakanı olarak görevlendirildiği açıklandı. İngiltere Başbakanlığında yapılan açıklamada, “Kraliçe Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın Maliye Bakanı olarak atanmasını onaylamaktan memnuniyet duyuyor." ifadesine yer verildi.



Osborne istifa etti


Açıklamada ayrıca İngiltere'de yaklaşık 6 yıldır Maliye Bakanlığı görevini yürütmekte olan George Osborne'un ise kabineden istifa ettiği bildirildi. İngiltere'de göreve geldiğinde resesyonda olan İngiliz ekonomisini “uzun vadeli ekonomik programını" uygulayarak hızlı büyümeye ve düşük işsizliğe ulaştırması ile tanınan Osborne, eski Başbakanı David Cameron'a en yakın isimlerden biriydi.



İçişleri Bakanı Rudd


İçişleri Bakanlığına Enerji Bakanı olan ve ülkenin AB'den kalmasını savunan Amber Rudd getirilirken, ülkede "Brexit"ten sorumlu bir bakanın görevlendirilmesi bu göreve, David Davis'in gelmesi bekleniyor.


  1. Şimdiye kadar açıklanan, yeni İngiliz kabinesinde yer alan Muhafazakar Parti'li isimler ve görevleri şöyle:
  2. Başbakan Theresa May
  3. Maliye Bakanı Philip Hammond
  4. Dışişleri Bakanı Boris Johnson
  5. İçişleri Bakanı Amber Rudd
  6. Savunma Bakanı Michael Fallon
  7. Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox
  8. Avrupa Birliği'nden Ayrılma Bakanı David Davis

#Boris Johnson
#İngiltere
#Londra
8 yıl önce