|

Türkiye dünyanın en cömert ülkesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı bir makale İngiliz The Guardian’ın bugünkü nüshasında yayınlandı. İstanbul'da gerçekleşen Birinci Dünya İnsani Zirvesi için kaleme aldığı makalede Erdoğan; “Türkiye bu alanda dünyanın en cömert ülkesi olmaya devam ediyor ve milli gelirine kıyasla insani yardımlara en çok harcama yapan ülke konumunda bulunuyor” dedi.

Yeni Şafak
10:52 - 23/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:02 - 23/05/2016 Pazartesi
Diğer

İstanbul'da gerçekleşen Birinci Dünya İnsani Zirvesi için kaleme alınan makalede Erdoğan şöyle yazdı: “Türkiye bu alanda dünyanın en cömert ülkesi olmaya devam ediyor ve milli gelirine kıyasla insani yardımlara en çok harcama yapan ülke konumunda bulunuyor."



Guardian'da yer alan makalede Erdoğan " Suriye'deki savaş altıncı yılına girerken Batı ülkelerinden adil bir mekanizme geliştirerek yükü paylaşmalarını bekliyoruz. Yasa dışı göçe karşı imzalanan anlaşma çerçevesinde Avrupa ve Türkiye birlikte çalışarak adil bir mekanizma geliştirilmeli. Bu mekanizmayla yasal göçün önü açılmalı. Kuralına göre oynayan mültecileri ödüllendirerek, insanların denizlerde boğulmalarının önüne geçebiliriz" diye yazdı.




"Türkiye güvenli bir liman oldu"


Bugün İstanbul'da başlayan zirveyle Türkiye'nin dünyada en çok mülteciyi barındıran ülke olduğu gerçeğinin, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından takdir edildiğini savunan Erdoğan şöyle devam etti: “Doğu ve Orta Avrupa'da pek çok ülke sınırlarına dikenli teller çekerek göçmenlerin geçişini engellemeye çalışıyor. Türkiye yüzyıllardır savaş ve baskılardan kaçanlar için bir güvenli liman oldu. Bugün de beş kıtada, 140'tan fazla ülkeye insani yardım sağlıyoruz."



Esed'im katliamı


Yazısında Suriye'deki çatışmalarda bugüne kadar hayatını kaybedenlerin sayısının 600 bine ulaştığını belirten Erdoğan, dünyanın, Beşar Esed'in kendi vatandaşlarına karşı işlediği suçlara da göz yumduğunu savundu:“Ancak eğer Avrupalı liderler gerekli sorumlulukları almaya kararlıysa hala geç değil. Uluslararası toplumun Esed'in görevden ayrılması halinde çatışmaların şiddetleneceği tehditlerine boyun eğmemesi gerek. Suriye'de demokrasinin filizlenmesine bir şans verebilmek için kimin daha az tehlikeli olduğu hesabından vazgeçip, DAEŞ ve Esed'i yenilgiye uğratmalıyız."


#Recep Tayyip Erdoğan
#The Guardian
8 yıl önce