|

Tutuklama furyası

POLİTİKACI ve gazetecilere yönelik tutuklama kampanyası devam eden İran'da, gazeteci Ekber Genci hakkında tekrar tutuklama kararı verilirken, Öğrenci Konfederasyonu Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ali Aşfar, avukat Mehrengiz Kar ve yayıncı Şehla Lahici tutuklandı. KÜLTÜR Bakanı Ataullah Muhacerani'nin eşi ve Tahran'dan milletvekili Cemile Kediver ifade vermek üzere mahkemeye çağırıldı. Muhalefetin liderlerinden İzzetullah Sahabi 50 bin dolar, gazeteci Hamid Rıza Celayipur ise 12 bin 500 dolar kefaletle serbest bırakıldı

.
00:00 - 2/05/2000 Salı
Güncelleme: 10:28 - 21/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Tutuklama furyası
Tutuklama furyası

TAHRAN- İran'da reformcu politikacı ve gazetecilere yönelik tutuklama kampanyası devam ediyor. Geçen ay Berlin'de düzenlenen bir konferansa katılan reformcu gazeteci ve politikacılara karşı "konferansa katılarak rejim aleyhine propaganda yapmak ve devlet güvenliği aleyhine girişimde bulunmak" suçlamasıyla başlatılan soruşturma çerçevesinde önceki gün iki kişi daha tutuklanırken, iki kişi kefaletle serbest bırakıldı. Tahran Adliyesi'nin açıklamasına göre, daha önce basın mahkemesi tarafından tutuklanan gazeteci Ekber Genci hakkında Berlin Konferansı soruşturması çerçevesinde yeniden tutuklama kararı verilirken, Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'yi destekleyen reformcu Öğrenci Konfederasyonu Birliği Güçlendirme Bürosu Yönetim Kurulu üyesi Ali Aşfar da tutuklandı. Aynı davadan yargıç önüne çıkan liberal İslamcı muhalefetin liderlerinden İzzetullah Sahabi 400 milyon riyal (50 bin dolar), gazeteci Hamid Rıza Celayipur ise 100 milyon riyal (12 bin 500 dolar) kefaletle serbest bırakıldı.

Cemile Kediver de mahkemeye çağırıldı

Tahran Adliyesi dava çerçevesinde diğer katılımcıların da mahkemeye çağrılacağını bildirirken, dün açılan soruşturma çerçevesinde Kültür Bakanı Ataullah Muhacerani'nin eşi ve son seçimlerde Tahran'dan milletvekili seçilen Cemile Kediver'in ifade vermek üzere mahkemeye gittiği öğrenildi. Soruşturma çerçevesinde önceki gün de kadın hakları savunucuları bayan avukat Mehrengiz Kar ve Yayıncı Şehla Lahici tutuklanmışlardı. 7 Nisan'da Berlin'de başlayan ve ülke dışındaki rejim muhalifi grupların sabote etmesi üzerine yarıda kesilen, Henrich Böll Vakfı'nın düzenlediği 3 günlük "Seçimlerden Sonra İran" konulu konferansa İran'dan 17 reformcu gazeteci ve siyasetçi katılmıştı. Muhafazakar çevreler, konferansın İranlı katılımcılarını, "ülke güvenliği ve İslami değerlere karşı yabancılarla birlikte komplo düzenlemekle" suçluyor, katılımcılar ve reformcular ise bu iddiayı reddediyorlar.

Robin Cook İran ziyaretini erteledi

İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook'un gelecek hafta İran'a yapacağı resmi ziyareti, ülkedeki yüksek siyasi tansiyon sebebiyle ertelediği kaydedildi. İran devriminden sonra ülkeye resmi ziyarette bulunacak ilk İngiliz Dışişleri Bakanı olacak Cook'un, ülkedeki seçim atmosferinin meydana getirdiği gergin siyasi ortamda ziyaretin anlamını yitirmesinden çekindiği ifade edildi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, önümüzdeki Cuma günü İran'da yapılacak parlamento seçimlerinin ikinci tur sonuçlarının Pazartesi gününe kadar net olarak alınmamış olacağını vurgulayarak, Cook'un Pazartesi günü İran'a yapacağı ziyaretin bu yüzden verimsiz geçeceği inancı taşıdıkları kaydedildi. Dışişleri yetkililerinin, Cook'un ziyaretinin oldukça hassas bir tarihte gerçekleşmesinin İran'da muhafazakar kesimin reform yanlılarına karşı protestolarına neden olma ihtimali taşıdığını düşündükleri ve bu yüzden Cook'un ziyaretini ertelemesini önerdikleri belirtildi.


24 yıl önce