|

Üçlü ateş altında

Suriyeli muhalifler, Esed ordusu ve terör örgütü DAEŞ’ten sonra Rusya’nın da hedefinde. DAEŞ karşısında PYD abartılırken, muhalifleri vurarak zayıflatan Rusya, Esed rejimini, terör örgütü DAEŞ’i ve PKK’nın uzantısı PYD’yi güçlendiriyor. Rusya, Suriye’de 20 saldırısından sadece birinde DAEŞ savaşçılarını vuruyor.

Yeni Şafak
04:00 - 4/10/2015 الأحد
Güncelleme: 00:42 - 4/10/2015 الأحد
Yeni Şafak

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'de düzenlediği 20 hava saldırısından ancak birinde DAEŞ savaşçılarını hedef aldığını belirtti. İngiliz istihbaratına göre de saldırıların yüzde beşinde DAEŞ hedef alınırken yüzde 95'inde ise siviller ve rejime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri vuruluyor. Öte yandan Rusya'nın etkisiz hale getireceğini ileri sürdüğü DAEŞ ile en etkili mücadeleyi gerçekte sahadaki muhalifler veriyor. Batı basını ve Rusya Suriye'de DAEŞ ile çatışan tek grup olarak terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD'yi gösterse de ÖSO unsurlarının da bulunduğu çok sayıda muhalif örgüt DAEŞ'e karşı yoğun mücadele veriyor.



HAVA DESTEĞİ OLMAKSIZIN


Suriye iç savaşının 5'nci yılında muhalifler, sınırlı imkanlarla rejim güçlerine karşı mücadele verirken, bir yandan da DAEŞ'i geriletmeye çalışıyor. Ülkenin yaklaşık yarısını kontrol eden DAEŞ, Halep'in kuzey kesimleri ile Şam'ın doğusundaki Kalamun ve güneyindeki Dera'da muhaliflerin önünü kesmeye çalışıyor. Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD ise ABD hava güçlerinin desteğiyle DAEŞ ile çatışmalarda avantaj sağlıyor. Muhalifler ile DAEŞ arasındaki en şiddetli çatışmalar, Halep'in kuzeyinde yaşanıyor. Hava desteği olmadan kendi imkanlarıyla DAEŞ'e karşı savaşan muhalifler, Mare ilçesindeki bazı köylerde denetimin terör örgütüne geçmesine engel olamadı.



ESED İLE DAEŞ DAYANIŞMASI


Yerel kaynaklara göre, Suriye ordusuna ait savaş uçakları muhaliflerin cephe hattına saldırarak, DAEŞ'in bölgede ilerlemesine olanak sağlıyor. Muhalifler, Şam'ın doğu ve güneybatısını kontrol ederken, güneyindeki Haceru'l Esved bölgesinde DAEŞ de varlık gösteriyor. DAEŞ'in başkentte hedef seçtiği yerlerden biri de Şam'ın kuzeyindeki dağlık bölgede yer alan ve büyük ölçüde muhaliflerin elinde bulunan Kalamun. Kalamun'daki Bir el-Kasab beldesi'nde İslam Ordusu, Ahraru'ş Şam ve Feylek er-Rahman grupları, DAEŞ ilerleyişini durdurmak için örgütle zaman zaman çatışıyor.



Sivil katliam






Rusya Suriye'deki hava saldırılarında 16'sı çocuk 60 sivil katletti. Saldırılarda Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birlikler de hedef alındı. ÖSO komutanlarından Abdulrahal Sahal, “Rus savaş uçaklarının hedeflerini isabetli vurmadığından dolayı çok sivil can kayıpları yaşandı. 16'sı çocuk 51 sivil yaşamını yitirdi. Ölenlerin hepsinin sivil olduğunu da belgeledik" dedi. Rusya'nın İdlip'e yaptığı saldırıda da 9 sivil hayatını kaybetti.



Dera'da Ahraru'ş Şam etkin




Şam'ın güneyindeki Dera'da DAEŞ ile mücadelede muhalif Ahraru'ş Şam ve Güney Cephesi'ne bağlı birlikler etkin. Halep'te DAEŞ'e karşı koyan bağımsız güçler Ahraru'ş Şam, Şam Cephesi, Nuriddin el Zenki Hareketi ve Mücahiddin Ordusu. Halep'te ayrıca Özgür Suriye Ordusu güçleri olarak bilinen Birinci Alay, Sultan Murat Tugayı, Fatih Sultan Mehmet Birliği, Ahrarı Şam Tugayı, 16. Tümen, 101. Tümen, Sukur el Ceber, Liva el Hürriye, Ceyşül Suvar, Festekim ve Liva el-Mutasim de terör örgütüyle aktif mücadele içinde. Temmuz sonundan bu yana DAEŞ, Mare ilçesine ve çevresindeki köylere intihar eylemcileri ve bomba yüklü araçlarla saldırıyor.



Rusya muhalifleri bombaladı






Rusya Savunma Bakanlığı, son 24 saatte Suriye'de IŞİD'e ait olduğu öne sürülen 9 hedefin vurulduğunu bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, hedef alınan noktalar için Su-34, Su-24M tipi uçakların 20 uçuş gerçekleştirdiği belirtildi. Hedef alınan yerlerin İdlib'e bağlı Maaret el-Numan ve Cisr eş-Şuğur ilçeleri olduğu kaydedildi. Ayrıca Rakka yakınlarında yer aldığı belirtilen komuta merkezi ve yer altı cephaneliğinin hedef alındığı bildirilen açıklamada, bu hedeflerin, ismi belirtilmeden “bir gruba” ait olduğu ifade edildi. Açıklamada, hava saldırılarında, Su-34 tipi uçaklardan atılan beton delme özelliğine sahip Betab-500 ve yüksek tahrip gücüne sahip Kab-500 füzelerinin kullanıldığı belirtildi. ABD ise Rus saldırılarının sadece yüzde 5'inin IŞİD'i hedeflediğini duyurdu.



Ortadoğu'da yeni eksen


Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Rusya, İran ve Suriye'nin terör örgütü DAEŞ'e karşı Irak'ı silahlandırmasının önünde bir engel olmadığını ifade etti. İbadi, “ Bazıları usya ile işbirliğine mesafeli yaklaşıyor sanki ABD Başkanı Obama akrabalarından biri. Dörtlü koalisyonun Irak'ı DAEŞ'e karşı silahlandırmasının önünde bir engel yok” diye konuştu.





#Özgür Suriye Ordusu
#daeş
#Esed ordusu
٪d سنوات قبل