|

Üçlü Balkan zirvesi

Türkiye, Bulgaristan ve Romanya cumhurbaşkanları dün Filibe'de biraraya geldi. Organize suçlarla mücadele merkezi kurma kararı alan üç lider, Filibe'nin eski sokaklarında yürüdü.

.
00:00 - 16/02/2001 Cuma
Güncelleme: 17:08 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Üçlü Balkan zirvesi
Üçlü Balkan zirvesi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov ve Romanya Cumhurbaşkanı Ion Iliescu, "Üçlü Balkan Zirvesi" çerçevesinde dün biraraya geldi. Zirvenin sabahki oturumu yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Neri Terziyeva, toplantının ilk bölümüyle ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin ana konusunu "uluslararası örgütlü suç eylemleriyle mücadelenin" oluşturduğunu söyledi.

Toplantıda Yugoslavya'nın yeniden yapılanması konusunda Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'nın yapacağı girişimlerin de ele alındığını kaydeden Terziyeva, ayrıca Romanya ve Bulgaristan cumhurbaşkanlarının, Türkiye'nin bu iki ülkeye NATO üyeliği adaylığı konusunda verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Sezer'e teşekkür ettiklerini bildirdi. Terziyeva, toplantıda uluslararası örgütlü suç eylemleriyle mücadele için üç ülkenin ortak olarak bir "merkez" oluşturması fikrinin de ortaya atıldığını ve her üç ülkenin polis ile uzmanlarından oluşacak olan bu merkezin kurulması konusunda üç cumhurbaşkanının görüşbirliği sağladığını söyledi.

Filibe sokaklarında yürüdüler

Sezer'in, Stoyanov'a "bölücü terör örgütünün Bulgaristan'daki faaliyetleri" konusunda bir soru sorduğunu kaydeden Terziyeva, Stoyanov'un ise, "Bulgaristan'ın topraklarında hiçbir zaman Türkiye'yi tehdit edecek bir organizasyonun faaliyet göstermesine izin vermediğini ve vermeyeceğini" söylediğini belirtti. Terziyeva, toplantıda, Romanya Cumhurbaşkanı Iliescu'nun "doğal felaketlerde direkt müdahalede bulunabilecek ortak bir yardım ekibi kurulması" önerisinin de görüşüldüğünü ve bu görüşe de cumhurbaşkanlarının sıcak baktığını kaydetti. Üç cumhurbaşkanı ilk oturumun ardından, zirvenin gerçekleştirildiği Balabanov Evi'nden çıkarak eski Filibe'nin sokaklarında yürüdüler ve Ritora Evi'ne geçtiler. Burada Bulgaristan Cumhurbaşkanı Stoyanov, konuk cumhurbaşkanları onuruna öğle yemeği verdi. Üç cumhurbaşkanı yemek öncesinde basın mensuplarına poz verdiler.

Başbakan Bülent Ecevit ise, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Makedonya'nın başkenti Üsküp'e gidecek. Ecevit, özel uçak Ata ile 22 Şubat Perşembe günü akşam saatlerinde Esenboğa Havalimanı'ndan Üsküp'e hareket edecek. Ecevit, Üsküp Aleksandar Palas otelinde gerçekleşecek zirveye katıldıktan sonra 23 Şubat Cuma günü akşam saatlerinde Ankara'ya dönecek. Ecevit'e, Üsküp gezisi sırasında eşi Rahşan Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve bazı bürokratlar eşlik edecek.


23 yıl önce