|

Ukrayna'da Rusya tehlikesi

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, "Rusya’nın Ukrayna sınırı yakınına çok fazla asker yığdı. Rusya’nın saldırma tehlikesi sürüyor" diyerek endişe ettiklerini söyledi.

Yeni Şafak
18:41 - 4/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 15:51 - 4/06/2015 Perşembe
AA

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya'nın, sınırlarının yakınına çok sayıda asker yığdığını belirterek, "Ukrayna'ya saldırma tehlikesi sürüyor" dedi.



Devlet Başkanı Poroşenko, parlamentoda yaptığı konuşmada, ülkedeki savaş, ekonomi ve reform çalışmalarına değindi.



Konuşmasında, öz eleştirilerde bulunan Poroşenko, hükümet, parlamento ve kendisinin üstlendiği başkanlık görevindeki çalışmaların yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Çünkü, biz kendi çalışmalarımızla halkı memnun edemedik. Bundan dolayı iki kat daha fazla çalışmamız gerekir" diye konuştu. Reformların gidişatından da memnuniyet duymadığını kaydeden Poroşenko, hükümetten reformların hızlandırılmasını istedi.



Poroşenko, Ukrayna'nın iflası önlemeyi başardığını ve ülkedeki makroekonomik durumu stabilize ettiğini kaydederek, bu çerçevede IMF ve diğer uluslararası kuruluşlar ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, ABD ve diğer ülkelerin desteğinin önemli olduğunu ifade etti.



Ülkede anti-tekelleştirme ve özelleştirme süreci ile yasal altyapıyı oluşturarak yolsuzlukla mücadelenin başlatılması; gelecek sene ülkesinin ekonomik büyümeye geçmesi ve vergi alanındaki reformların tamamlanması gerektiğini dile getiren Poroşenko, 2016 yılından başlayarak ülkede savaş sonrası yeniden kalkınma sürecinin başlayacağını ve bu çerçevede eğitim, bilim ve kültür alanlarına devletin daha fazla kaynak ayıracağını belirtti.



Poroşenko, ülkesinin NATO'ya üye olma perspektifi çerçevesinde çalışmalarını sürdüreceklerini kaydederek, Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği meselesine ilişkin son kararı ise halkın vereceğini ifade etti.



"Rus Gazprom'un tekeline ve şantajına son verdik"


Avrupa'dan doğalgaz ithal ederek Ukrayna'nın 23 yıllık tarihinde ilk defa Rus gazına bağımlılığı en aza indirdiklerini belirten Poroşenko, "Eskiden Ukrayna, Rusya doğalgazına yüzde 90 oranında bağımlı iken, bu yılın ilk çeyreğinde bu pay yüzde 37'ye indi" diye konuştu.



Poroşenko, böylece ülkenin enerji güvenliğinin temin edildiğini ve ülkeye doğalgaz sevk edecek kaynakların da çeşitlendirildiğini vurgulayarak, "Gazprom'un tekeline ve şantajına da son verdik" ifadesini kullandı.



"Rusya'nın saldırma tehlikesi sürüyor"


Poroşenko, günümüzde Ukrayna topraklarında 9 binden fazla Rus askerinin bulunduğunu ifade ederek, ayrıca Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınına çok fazla asker yığdığını belirtti.



Rusya'nın Ukrayna'ya saldırma tehlikesinin hala bulunduğunu, bundan dolayı Ukrayna yönetimi ve silahlı kuvvetlerinin buna hazırlıklı olması gerektiğini ifade eden Poroşenko, bu olası saldırının gerçekleşmemesi için Ukraynalı diplomatların ellerinden gelen her şeyi yapması gerektiğini, aynı zamanda Rusya'ya yönelik yaptırımların iptal edilmesine de müsaade etmemelerinin önemini vurguladı.



Poroşenko, Ukrayna ordusundaki asker sayısının 250 bine ulaştığını, günümüzde doğudaki terörle mücadele operasyonlarında 50 bin askerin görev aldığını kaydederek, günümüzde Ukrayna ordusunun kıtadaki en güçlü ordulardan biri olduğunu savundu.



"Ekonomik kısıtlama sürecek"


Poroşenko, ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelere uygulanan ekonomik kısıtlamaların Ukrayna'nın Rusya ile sınırda kontrolü tam olarak sağlanmasına kadar devam edeceğini vurguladı.



Doğudaki işgal edilen topraklarının yeniden kalkındırılması ve ekonomik ilişkilerin yeniden sağlanması için çaba göstermeye hazır olduklarını aktaran Poroşenko, "Rusya ile sınırda Ukrayna'nın tam olarak kontrolü yeniden sağlaması şartıyla, işgal edilen topraklarla ekonomik ilişkileri yeniden sağlamaya ve işgal edilen bölgelere uygulanan ekonomik kısıtlamaları iptal etmeye hazırız" dedi.

#Ukrayna
#Petro Poroşenko
#rusya
9 yıl önce