|

Ulusal güvenlik askere emanet

ABD Başkanı'nın özellikle ulusal güvenlikle ilgili konularda, ABD ordusunda görev yapmış ve şahin düşünceleri ile bilinen dört ya da üç yıldızlı generalleri seçmesi, "Trump çevresinde yıldız görmek istiyor” yorumlarına sebep oluyor.

Yeni Şafak
04:00 - 22/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:44 - 22/02/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Donald Trump
Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump'ın kabine tercihlerini, özellikle de ulusal güvenlik alanında, emekli yüksek rütbeli askerlerden yapması ABD'de askerin karar alma süreçlerinde yükselişi olarak değerlendiriliyor. Trump'ın 13 Şubat'ta istifa eden eski Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli general Michael Flynn'in yerine yine 1. Körfez Savaşında "gümüş yıldız" ödülü verilen Korgeneral Herbert Raymond McMaster'ı (54) seçmesi de bu çerçevede yorumlandı. Emekli general Flynn'den boşalan koltuğa bir süredir vekalet eden emekli Korgeneral Keith Kellogg ise yine Trump tarafından Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Özel Kalemi görevine seçildi.





USCENTCOM AĞIRLIĞI


Yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R. McMaster, ABD ordusunda özellikle ülkenin Ortadoğu'dan sorumlu askeri birimi USCENTCOM'daki çalışmaları ile biliniyor. Birinci Körfez Savaşı, Afganistan ve Irak'ta çeşitli görevlerde bulunan McMaster, aynı zamanda bir strateji dahisi olarak tanımlanıyor. ABD Savunma Bakanı olan James Mattis de McMaster gibi uzun süre USCENTCOM'da görev yaptı. Mattis, ordudaki sert tutumu nedeniyle “Kuduz Köpek" olarak anılıyor. Her iki ismin Ortadoğu'daki geçmişleri, ABD Başkanı Trump'ın sert İran politikasına uyumlu olarak değerlendiriliyor. Mattis, İran'ı “Orta Doğu'da istikrarın önündeki en kalıcı tehdit" olarak tanımlıyor



AFGANİSTAN MEZAR OLDU


İç Güvenlik Bakanlığı'na atanan Emekli General John Kelly, ABD Senatosu'nun Meksika sınırı ile ilgili sorularını yanıtlarken verdiği sert yanıtlarla Trump'ın dikkatini çekti. Kimilerinin Kelly'ye sempatisinin nedeni ise, bir oğlunu 2010 yılında Afganistan'da kaybetmesi. Kelly, Guantanamo'daki işkence merkezi askeri cezaevini kapatma kararına da karşı çıkmıştı.


#ABD
#Donald Trump
#Afganistan
7 yıl önce