|

Uzlaşmaya suikast

Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle siyasi kriz yaşayan Lübnan, uzlaşma işaretlerinin görüldüğü bir dönemde yeni bir suikastle sarsıldı. Genelkurmay başkanı olması beklenen General Hac, bombalı saldırıda öldürüldü

Beyrut
00:00 - 13/12/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:08 - 13/12/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Uzlaşmaya suikast
Uzlaşmaya suikast

Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle son dönemdeki en derin siyasi krize sürüklenen Lübnan'da kanlı bir suikast daha düzenlendi. Başkent Beyrut'un doğusunda, Lübnan Devlet Başkanlığı Sarayı'nın bulunduğu Baabda'da dün sabah erken saatlerde meydana gelen şiddetli patlama, genelkurmay başkanı olması daha önceden kararlaştırılan Tuğgeneral Francois Hac'ın da aralarında bulunduğu en az 5 kişinin ölümüne neden oldu. Saldırıda 7 kişi de yaralandı. Saldırı, kriz döneminden geçen ülkeyi bir arada tutmaya çalışan tek güç olan ordunun önemli bir ismini hedef aldığı için ayrıca önem taşıyor.


EN SIKINTILI DÖNEM

Bombanın sabah evinden çıkıp Savunma Bakanlığı'na gitmeye hazırlanan Tuğgeneral'in otomobilinin hemen yanında patladığı bildirildi. Dün sabah saatlerinde meydana gelen patlamada, bazı araçlar alevler içinde kalırken, çevredeki binalarda da hasar meydana geldi. Ülkenin askeri operasyonlar sorumlusu Tuğgeneral Hac, siyasi krizin merkezindeki devlet başkanlığı görevi için geçen hafta üzerinde anlaşmaya varılan mevcut Genelkurmay Başkanı Michel Süleyman'ın seçilmesi halinde genelkurbay başkanlığına atanması bekleniyordu. Lübnan, 1975 ila 1990 arasına damgasını vuran iç savaşın sona ermesinden bu yana en sıkıntılı siyasi krizini yaşıyor. Devlet Başkanı Emil Lahud'un görev süresinin 23 Kasım'da dolmasından bu yana meclisin yeni devlet başkanını seçememesi nedeniyle bu makam hâlâ boş bulunuyor.



SON 2 YILIN SUiKASTLERİ

Şubat 2005: Başbakan Rafik Hariri

  • Nisan 2005: Milletvekili Bassel Fleihan
  • Haziran 2005: Suriye karşıtı gazeteci Samir Kassir
  • Haziran 2005: Eski Komünist lider George Hawi
  • Aralık 2005: Suriye karşıtı milletvekili Gebran Tueni
  • Kasım 2006: Sanayi Bakanı Pierre Gemayel
  • Haziran 2007: Suriye karşıtı Parlamenter Velid Eido
  • Eylül 2007: Suriye karşıtı milletvekili Antoine Ghanim
  • Aralık 2007: General Francois El Hac

    Başkanlık seçimleri 8. kez ertelendi

    Lübnan'ın Suriye yanlısı Cumhurbaşkanı Emil Lahud'un görev süresinin Kasım ayında bitmesinin ardından yeni cumhurbaşkanı seçimi siyasi bir krize neden oldu. Seçimler uzlaşma sağlanamaması nedeniyle 8 defa ertelendi. Ancak geçen hafta devlet başkanlığı görevi için Maruni Hıristiyan olan Genelkurmay Başkanı General Michel Süleyman üzerinde anlaşma sağlandığı bildirilmişti.






  • 16 yıl önce