|

Votel’e PKK/PYD sorgusu

Suriye’de teröristlere verdiği destekle gündeme gelen ABD’li general Votel, Senato’da PYD politikaları konusunda ifade verdi. Senatör John McCain, CENTCOM komutanına “Erdoğan’ın PYD konusundaki ciddiyeti anlaşılmıyor” eleştirisini getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2017 Cuma
Güncelleme: 05:28 - 10/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
General Votel
General Votel

ABD Senatosu'nda Suriye politikaları ve Türkiye ile ilişkiler konusundaki oturuma katılan Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, PYD ile ilgili sorulara cevap vermekte zorlandı. Terörist PKK/PYD'ye verdiği destekle bilinen Votel, oturumda, senatörler John McCain ve Lindsey Graham'ın eleştirileriyle karşılaştı. Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı John McCain, Votel'e, “Türkiye'nin PYD/PKK konusundaki ciddiyetini yeterince kavramadıkları için Rakka operasyonu yolunda 'bir tren kazası' öngördüğünü” söyledi.







ERDOĞAN ÇOK CİDDİ


Geçen haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ankara'da görüştüğünü ifade eden McCain, Erdoğan'ın, “ABD'nin PYD/PKK unsurlarına verdiği destek konusunda son derece rahatsız olduğunu” kaydetti. Ankara'nın PYD'yi en az DEAŞ kadar büyük bir tehdit olarak gördüğünü vurgulayan McCain, “Türkiye, PYD'yi terör örgütü olarak görürken, ABD'nin PYD ile iş tutması gibi bir durumun içinden nasıl çıkılacak?” sorusuna ise Votel, siyasi liderlerin de bu konuda çaba göstermesi gerektiğini kaydetti. McCain, Votel'in sözünü keserek, “Erdoğan'ın bu konuda (PYD/PKK) ne kadar ciddi olduğunun anlaşıldığından emin değilim.” dedi.



TREN KAZASI GELİYOR


McCain, şöyle devam etti: “Türkiye'nin Rakka operasyonunda oynayacağı rolü takdir ettiğimizden emin değilim, takdir edeceğimizi umut ediyorum. Bir şeyler değişmezse burada bir 'tren kazası' görüyorum.” McCain, Votel'e “Türkiye ile PYD arasında yaklaşmakta olduğunu düşündüğü çatışmanın kendisini endişelendirip endişelendirmediğini” sordu. Votel ise çatışma olmaması için harekete geçtiklerini ifade etti.



Kürtler için de sorun


Senato'daki oturumda PYD/PKK konusunda bir çıkış da Senatör Lindsey Graham'dan geldi. Graham, Türkiye'nin PYD'nin askeri kanadı YPG ile PKK terör örgütünü eşdeğer gördüğünü söylediğini ve örgütün Komünist-Marksist bir ideolojiye sahip olduğunu da dile getirdi. PYD'nin sadece Türkiye ile değil aynı zamanda diğer Kürt gruplar için de sorun olduğunu söyleyen Graham'ın, “Bu sebeple YPG'yi fazla kullanma konusunda dikkat etmemiz gerekmez mi?” şeklindeki sorusunda Votel, “Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun için biz Rakka gibi bir yeri alırken çoğunluğu Araplarda oluşan bir güçle giderek buna dikkat etmeye çalışıyoruz.” diye cevap verdi.





#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#ABD
#YPG
7 yıl önce