|

Yunan tarihçi itiraf gibi açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tartışmaları halen devam eden, Kurtuluş Savaşı sonundaki "büyük İzmir yangını” ile ilgili bir belgesel film yayımladı. 51 dakikalık filme, Yunan tarihçi Dr. Stratis Anagnostou'nun, "Yunan tarihçileri, İzmir yangınını Türklerin çıkardığına inanıyor. Aslında bunu ispatlayan herhangi bir belge yok." sözleri damga vurdu.

Cihan
00:00 - 8/09/2012 Cumartesi
Güncelleme: 18:16 - 8/09/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Yunan tarihçi itiraf gibi açıklama
Yunan tarihçi itiraf gibi açıklama

Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), İzmir'in kurtuluş etkinlikleri kapsamında, "1922 İzmir Yangını" adlı belgesel filmi kamuoyuna duyurdu.

Büyük yangına ilişkin yerli ve yabancı kaynaklarla şahitler eşliğinde hazırlanan film, Türkiye'de ilk defa gösterildi. Yaklaşık iki yıl süren arşiv ve kaynak araştırmaları sonucunda Tahsin İşbilen yönetmenliğinde hazırlanan film, 1922 yılının İzmir'ine dair önemli bilgileri gözler önüne seriyor.

APİKAM'daki gösterime katılan yönetmen İşbilen, büyük bir titizlikle hazırladıklarını belirterek, “Hem bir şeyler söylemeye hem de yeni düşmanlıklar yaratmamaya gayret ettik.” dedi.

APİKAM Müdürü ve filmin danışmanı Dr. Oktay Gökdemir de, “Yıllarca birarada kardeşlik içinde yaşayan topluluklar, emperyalizmin oyunuyla birbirlerine düştü. Bunun sonucunda İzmir yandı, kül oldu. Yeni bir barış çağının başlaması gerek. Modern tarih yazımında milliyetçi reflekslerden kurtulup barış ve hoşgörü anlayışında hizmet edilmeli." şeklinde konuştu.

Dr. Anagnostou ise, “Yangın, Ermeni ve Rum mahallelerinden başlamış. Bu bilgiden yola çıkarak Yunan tarihçileri, Türklerin yaptığına inanmaktadır. Aslında bunu ispatlayan herhangi bir belge yok." diye konuştu.

Tarihçi Prof. Dr. George Moutafis de, “Kesin bir yorum yapamam, çünkü konuyu ikincil kaynaklardan okudum. Örneğin Housepian, Horton ve diğerleri gibi ancak ikna olmadım. Bu literatürün ardında duran birtakım gizli hikayeler bulunmaktadır." şeklinde konuştu.


12 yıl önce