|

'Mehmet Akif Anadolu'nun hem özü hem özetidir'

Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, İstiklal Marşı yazarı Mehmet Akif Ersoy'un Anadolu'nun hem özü, hem özeti olduğunu söyledi. Araştırmacı yazar Mehmet Doğan ise, Mehmet Akif'in üniversitelerde ders olarak verilmesi gerektiğini söyledi.

Cihan
00:00 - 29/02/2008 Cuma
Güncelleme: 10:43 - 29/02/2008 Cuma
Yeni Şafak
'Mehmet Akif Anadolu'nun hem özü hem özetidir'
'Mehmet Akif Anadolu'nun hem özü hem özetidir'

Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, İstiklal Marşı yazarı Mehmet Akif Ersoy'un Adanolu'nun hem özü, hem özeti olduğunu söyledi. Araştırmacı yazar Mehmet Doğan ise, Mehmet Akif'in üniversitelerde ders olarak verilmesi gerektiğini söyledi.

Yeşilırmak Dersaneleri tarafından Yıldırım Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Mehmet Akif'i anlamak" konulu konferansa yüzlerce üniversiteye hazırlık öğrencisi katıldı. Fatih Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, Araştırmacı yazar Mehmet Doğan ve Burç FM Genel Yayın Yönetmeni Bünyamin Şen'in konuşmacı olarak katıldığı konferans öncesi Burç Fm program yapımcılarından Türk Sanat Müziği Sanatçısı İlter Burak Kalay mini bir konser verdi. Öğrencilerin duygulu anlar yaşadığı konser sonrası kürsüye gelen yazarlar Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un hayatından verdiği kesitlerle öğrencilere İstiklal Marşı'nın yazılışını anlattılar.

Burç Fm Genel Yayın Yönetmeni Bünyamin Şen, Mehmet Akif'in hayatını özetlerken "Mehmet Akif ve Türkiye'nin geleceği" konusunda söz alan Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, şairlerin toplumlardaki dönüşümlerin habercileri olduğunu, toplumların geçmişlerinde, geleceklerinin tohumlarını gördüklerini söyledi. Prof. Dr. Gürdoğan; "Geçmişin tohumu meyvasını gelecekte verir. Sınırları aşmasını bilen büyük şairler, çekirdeklerdeki ağaçları ve ağaçlardaki meyvaları şiirlerine yansıtırlar. Her ağaç çekirdeğine göre meyva verir. Nasıl çekirdeği sağlıklı olan ağaçların, meyvaları albenili olursa, şairleri güçlü olan toplumların gelecekleri aydınlık olur. Şairleri olmayan toplumların gelecekleri olmaz. Şiir düşüncenin olduğu kadar eylemin de tohumlarını yapısında taşır. Şiirde düşünce eyleme, eylem düşünceye dönüşür. Şairler toplumların geçmişlerine ayna tuttukları gibi, geleceklerine de ayna tutarlar. ıÜüMehmet Akif, görünmeyen dünyayı görünen dünyadan daha çok seven, Anadolu insanın hem özü, hem de özetidir. Onun annesin soyu Orta Asya'ya, babasının soyu ise Balkanlar'a uzanır. O İstanbul'da doğmuş bir Horasan erenidir. Mehmet Akif yalnızca şiirini değil, ömrünü de Batı karşısında yenik düşen Doğu insanını yeniden ayağa kaldırmaya adamıştır. Son Peygamber'in sevgisini kazanan İstanbul, Mehmet Akif için, İslam dünyasının geçmişiyle birlikte, geleceğini de güvence altına alacak Anadolu'nun kalbidir. Siz ülkemizin gelceği gençlerimiz evvaliyatla Milli Şair Mehmet Akif'i iyi inlamanız gerekir. Mehmet Akif Anadolu'nun hem özü, hem özetidir" dedi.


ÜNİVERSİTELER AKİF İÇİN BİRŞEY YAPMIYOR

Mehmet Akif Ersoy'un şiir anlayışı ve İstiklal Marşı'nın ruhu hakkında açıklamalarda bulunan araştırmacı yazar Mehmet Doğan ise, Türkiye'nin modernleşmede doyum noktasına ulaştığını söyledi. Döneminde fikir ve şiirle uğraşanların hiçbirinin Akif'in bilgisine sahip olmadığını belirten Doğan, Akif'in batılılaşmanın en şiddetli dönemlerinde düşüncelerini izah ettiğini ifade etti. Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında modernleşmede bugün için çok fark bulunmadığının altını çizen Doğan, Türkiye'nin modernleşmede doyum noktasına ulaştığını vurguladı.

Batılılaşmanın ideoloji halini aldığını ifade eden Doğan, Türkiye'nin batıdan alacağı yeni bir şeyin kalmadığını belirtti. ıÜüMehmet Akif'in gündemde tutulması için ciddi işler yapılması gerektiğini dile getiren Doğan, üniversitelerde Mehmet Akif'in ders olarak görülmediğini kaydetti. Doğan, 'Bu önemli şairimizin anılması için üniversiteler seferber olması gerekirken, ne yazık ki hiçbir faaliyet yapılmıyor. Şiir onun için toplumsal ulaşmada bir vasıtadır. Sizler üniversiteye hazırlanan gençler olarak öncelikli görevleriniz arasında milli şairimizi tanımak vardır. Üniversiteler de bir an önce yıllardır yaptıkları hatalardan dönmelidirler. Gençleğrimiz milli değerlerimizi bilmezse, verimli olamaz" diye konuştu.

Öte yandan Yeşilırmak Dersaneleri Genel Müdürü Cemal Bulut; "Amacımız sadece öğrencileri sınavlara hazırlayıp, onları iyi bir lise veya iyi bir üniversiteye göndermek değildir. Ülkemizin geleceği noktasında tek ümidimiz olan gençlerimize milli değerlerimizin de öğretilmesi taraftarıyız. 12 Mart istiklal Marşı'nın kabul yıldönümü öncesi öğrencilerimize Mehmet Akif'i anlatmak istedik" dedi.


16 yıl önce