|

1 ayda 13 bin başvuru

Hazine destekli kredi kefalet uygulamasının daha etkin hale getirilmesi amacıyla uygulamaya konulan Portföy Garanti Sistemi ile başta KOBİ ve ihracatçı olmak üzere tüm işletmelerin kefalet alma süresi kısaldı. Bankaları da rahatlatan bu sistem sayesinde bir aydan daha az sürede 13 binin üzerinde işletmenin düşük faizli krediye erişimi sağlandı.

Yeni Şafak
04:00 - 17/01/2017 Salı
Güncelleme: 08:23 - 17/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Ülke istihdamının yüzde 75'ini sağlayan KOBİ'lerin finansman kaynağına erişiminin kolaylaşması için devreye giren 'Portföy Garanti Sistemi' girişimcilerden yoğun ilgi görüyor. Hazine destekli kredi kefalet sisteminin daha etkin hale getirilmesi için Portföy Garanti Sistemi (PGS) sayesinde bir aydan daha az sürede 13 binin üzerinde işletme, düşük faizli krediye erişim sağlandı. Bununla başta KOBİ ve ihracatçı olmak üzere işletmelere kefalet sağlanmasında süreçler kısaldı. Ziraat Bankası ve DenizBank aracılığı ile kullandırılan “Nefes Kredisi" kefaletlerinde başarılı sonuçlar verirken sistem sayesinde bir aydan daha az sürede binlerce firma finansmana erişirken, bürokratik işlemlerden kurtulmuş oldu. Bu düzenlemeyle kefalet limit ve oranları artırıldı.



Geçmiş yıllarda firmalar finansmana erişim gereksinimlerini karşılamak amacıyla Hazine tarafından geliştirilen kredi garanti sistemi firma ihtiyaçlarına cevap vermede sınırlı kalmıştı.



KREDİ KEFALETİ ARTIK 1 GÜN


Bankacılık sisteminde Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletleri sadece yüzde 0,5 gibi çok küçük bir paya sahipti. Bu konuda gelen en büyük şikayetin KGF'nin iyi işlemediği ve kefalet verme sürecinin çok uzun ve sıkıntılı olması olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Hazine, kredi kefaleti tahsis sürecini 1 güne düşüren Portföy Garanti Sistemi'ni yürürlüğe koydu. Böylelikle reel sektörümüzü desteklemek amacıyla yaptığımız önemli düzenlemelerden olan kefalet sisteminin daha kapsamlı ve etkin hale getiren PGS ile tüm işletmelere kefalet sağlanmasında süreçler kısaldı" dedi.Şimşek, işletme sayısı ve hem de kefil olunan kredi hacmi bazında PGS aracılığıyla Türkiye'nin kredi kefalet mekanizmasına seviye atlatıldığını vurguladı.



EKSİKLERİ GİDERDİK


Şimşek, kefaletlerin sağlanmasına ilişkin süreçlerin kısaltılmasının ve kefalet sağlama kriterlerinin objektif olarak belirlenmesinin bankaların kredi verme istekliliğini de artırdığını söyledi. Mehmet Şimşek ayrıca Hazine destekli kefaletler kapsamında verilen kredilerin daha düşük faiz oranları ile sağlanabildiğini ifade etti.



Bankaların elini rahatlattık


Portföy garanti sistemi ile bankacılık sektörünün riskli işletmelere de daha rahat kredi verebilmesinin önünün açıldığını belirten Şimşek, şöyle konuştu: “Kefalet sisteminde gerçekleştirilen yenilikler bankacılık sektörünün riskli işletmelere daha rahat kredi vermesini sağlarken, işletmelerin risklerini sağlayacağı kontra-garantiler ile paylaşan Hazine Müsteşarlığı bankacılık sektörünün sağladığı kredilere karşılık sermaye ayırması hususunda da elini rahatlatmaktadır. Bankacılık mevzuatına göre birinci grup teminat olarak sınıflandırılan Hazine destekli kefaletler ile verilen krediler için bankacılık sistemi karşılık ayırmak zorunda kalmayacaktır."



#Portföy Garanti Sistemi
#Mehmet Şimşek
#Kredi Garanti Fonu
7 yıl önce