|

1 trilyon dolar için kıyasıya yarış var

New York ve Londra piyasalarından kaçan Körfez sermayesi Malezya ve Bahreyn'i İslami finansın merkezi yaptı. Yılda yüzde 15 oranında katlanarak büyüyen petrodolar milyarderlerinin yatırımları, kısa zamanda 1 trilyon doları bulacak.

Yeni Şafak
01:00 - 31/10/2003 جمعہ
Güncelleme: 11:41 - 21/06/2017 بدھ
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
1 trilyon dolar için kıyasıya yarış var
---------------------- manset ---------------------

YAKUP KOCAMAN İSTANBUL

Amerikan Rice Üniversitesi İslam Ekonomisi Kürsüsü Profesörü Mahmud Amin El-Gamal, Körfez sermayesi olarak bilinen petro-dolar yatırımlarının müslüman ülkelerde gelişen bankacılık sektörüne de bağlı olarak kolayca 1 trilyon dolara ulaşacağını söyledi. BusinessWeek Online internet haber sitesine demeç veren El-Gamal, paralarını İslami Finans sektöründe değerlendiren İslami Sermaye'nin her yıl yüzde 15 oranında hızla büyüdüğünü ifade etti. Körfez Sermayesi'nin şu an 270 milyar dolarlık fonlardan oluştuğu biliniyor.
11 Eylül dönüm noktası oldu

11 Eylül baskılarıyla bağlantılı olarak New York ve Londra pazarlarından paralarını çeken Körfez Sermayesi'nin İslam Dünyası'nda finans alanında önemli gelişmelere yol açtığını vurgulayan Mahmud El-Gamal, bu konuda erken düzenlemeler yapan ülkelerin bu sermayeden en çok faydalanan ülke olacaklarını söyledi. Gamal, Batı bankalarının faizsiz bankacılık ürünleriyle İslam ülkelerinde önemli orandaki yatırımı da değerlendirdiklerine dikkat çekti.

İslam ülkelerine kayan sermaye, bu ülkelerdeki faizsiz bankacılık piyasasını bir anda hareketlendirdi. 2001 yılından bu yana ardı ardına kurulan finans kurumları 270 milyar dolarlık pastadan faydalanmak için kolları sıvadı.

Bu işe sadece özel finans kurumları (ÖFK) değil, ekonomik borçlarını, açıklarını kapatmak isteyen devletler de el attı. BusinessWeek Online dergisinin sorularını yanıtlayan Mahmud Amin El-Gamal İslami Finans konusunda en büyük ilerlemeyi kim kaydetti şeklindeki bir soruya şu cevabı verdi:

"İslami finans konusunda kendini yenilemede hep en ön sırada bulunan Malezya, bu alanda Bahreyn, Birleşik Arap emirlikleri ve diğerlerinden en az 10 yıl önünde gidiyor. Malezya en önce, sertifikalı İslami bonolar için bankalararası (interbank) bir sistem geliştirdi. Ayrıca gelişen ülke ekonomisinin cazibesi de çok yüksek.

Bahreyn ile Labuan yarışıyor

Bahreyn ise bu konuda ikinci konumda bulunuyor. Bahreyn İran Körfezi'nde bulunduklarını ve İslam hukukçularına sahip olduklarını, yatırımcıların kendilerini daha güvenli hissedebileceklerini ön plana çıkararak petro-dolarcıları çekmeye çalışıyor. Malezya ise Labuan kentinde offshore bankacılığına imkan tanıyan yeni bir alan açtı. Şimdi uluslararası para piyasası için yarış Bahreyn ve Labuan arasında geçiyor.

İLK DÜZENLEMEYİ MALEZYA HÜKÜMETİ YAPTI
İlk düzenleme 1984 yılında Malezya'dan geldi. Malezya ilk İslami bankacılık kanununu 1984 senesinde çıkardı. Ülkenin Merkez Bankası olan Bank Negara Malaysia gözetiminde çifte bankacılık sistemine geçme kararı alındı. Merkez Bankası içerisinde küçük de olsa İslami bankacılık için ayrı bir birim kuruldu. Böylece finansal sektörün kademeli olarak gelişmesi sağlandı. 8-10 yıl önce bile Malezya bankaları aktif bir piyasaya sahipti. Hükümetin çıkardığı repo işlemi yapabiliyorlardı. Daha sonra 'sukuk' isimli bonoları basıp küresel pazara satış apmaya başladılar.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 سال واپس