|

10 milyar dolar tasarruf hedefi

Enerjide yüzde 75 dışa bağımlı olan Türkiye, kaynaklarını verimli kullanabilmek için bilinçlendirme kampanyaları yapıyor. 7. Enerji Verimliliği Forumu’nda konuşan Enerji Bakanı Berat Albayrak, enerjiyi verimli kullanarak yılda 10 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğimizi söyledi. Albayrak, Türkiye'nin yıllık yüzde 5 artan enerji talebi için yerli kaynakların önemine de işaret etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2016 Cuma
Güncelleme: 02:33 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Düzenlenen 7. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı İstanbul'da başladı. Yarında devam edecek olan forum ve fuarda Enerji verimliliğinin önemini çeşitli projelerle toplumun 7'den 70'e her kesimine anlatan Enerji Verimliliği Derneği de yıl boyunca yaptığı çalışmaları fuar katılımcılarına anlatıyor. Organizasyona başta Enerji Bakanı berat Albayrak olmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar da katıldı.



TÜRKİYE %75 DIŞA BAĞIMLI


Albayrak, AK Parti hükümetleri döneminde yenilenebilir noktasında çok önemli yatırımlar yapıldığını, kurulu güç ile yerli ve yenilenebilir kaynaklardaki altyapı kapasitesinin ciddi anlamda arttığını anlattı. Albayrak, kurulu güç noktasında da 32 bin megavatlardan bugün itibarıyla 73 bin megavatlara ulaştıran yatırımlar yapıldığını belirterek,”Bu yeterli değil. Sanayi, ekonomi ve nüfus anlamında bu büyümenin devam etmesi için yatırımlar da sürecek. Türkiye ve dünya enerji konusunda çok ciddi bir resimle karşı karşıya. Enerji açısından dışa bağımlılığımız yüzde 75'lerde. Kendi kaynaklarımızla bu talebin yaklaşık 4'te birini karşılayabiliyoruz. Gelişen büyüyen bir ülkeyiz ve enerji ihtiyacımız da aynı şekilde artıyor”şeklinde konuştu.



TÜKETİM HER YIL ARTIYOR






Önümüzdeki 10 yıllık dönemde enerji talebinin yıllık yüzde 5 artacağını öngördüklerine işaret eden Bakan Albayrak, bu süreçte yerli kaynaklardan en üst düzeyde yararlanılması gerektiğini vurguladı. Albayrak verimlilik çalışmalarının 10 milyar dolarlık tasarruf sağlayabileceğini vurguladı. Albayrak, “Enerji verimliliği üzerine yaptığımız çalışmalar enerji harcamalarımızdan en az yüzde 20 oranında tasarruf edebileceğimiz ortaya koyuyor. 50 milyar doları bulan ithalatımız olduğu gerçeğini düşündüğümüzde rakamın büyüklüğünü farketmiş oluruz” diye konuştu.



Enerji Hanım 36 bin haneye girdi 4 milyar lira cebimizde kaldı






Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar da “Türkiye'nin en güçlü takımlarından bir tanesinin Enerji Takımı olduğunu ifade etti. “Enerji takımın içindeki biliyorsunuz ki Enerji Hanım da var. Enerji Takımının asıl ana oyuncusu o. Nasıl analar üretken, biz de Enerji Hanım'la yola çıktık ki takımımız daha kuvvetli olsun. Daha sağlıklı üretsin. Hemen arkasından Enerji Çocuk ve onun ardından Sanayide Enerji Verimliliği ve Ulaşımda Enerji Verimliği var” dedi. Enerji Hanım projesiyle yaklaşık 36 bin haneye ulaştıklarını ifade eden Çağlar, “Proje sayesinde ülke genelinde yıllık 4 milyar liralık bir bütçenin cebimizde kalması hedeflenmiştir. Bu yönde de eğitimlerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Bu proje dünyanın ilgisini çekti” diye konuştu.



Verimli olmayan saf dışı kalacak





STOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda Türkiye'nin enerji talep artış hızında dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, ihtiyacın yüzde 75'inin ithalatla karşılandığına dikkati çekti. Geçen yıl sadece enerji kaynaklı ithalatın 50 milyar doları bulduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Aynı ürünü elde etmek için OECD ülkelerinin ortalamasından iki kat daha fazla enerji sarfediyoruz” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her şirket aslında bir enerji şirketidir. Değilse bile olacaktır. Dünyadaki trende baktığımızda 10 yıl sonra enerji ve sürdürülebilirlik birimi bulunmayan şirketler küresel rekabette saf dışı kalacaklar. Türkiye'deki şirketlerimize baktığımızda maliyetlerinin yüzde 5'i ile yüzde 20'sini enerji oluşturuyor. Şirketlerimiz kaynaklarını daha verimli kullansa, toplam maliyetlerini 5 puan düşürse karlığı iki katına çıkacak, sanki satışlarını iki kat arttırmış gibi olacak.”





#Enerji Verimliliği Forumu’
#berat albayrak
#Rıfat Hisarcıklıoğlu
8 yıl önce