|

110 bin rekoru

Borsa İstanbul, destan yazmaya devam ediyor. Haftaya tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 109 bin 105 puandan başlayan borsa , 110 bin puana dayandı. Gün içinde yaşanan iniş çıkışların ardından endeks günü 109 bin 781 puanla yeni bir rekordan tamamladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/08/2017 Salı
Güncelleme: 01:37 - 8/08/2017 Salı
Yeni Şafak
110 bin rekoru
110 bin rekoru

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler ve hükümetin ekonomiye dair aldığı ekonomik tedbirler Borsa İstanbul’da tarihi rekor denemelerini hızlandırdı. Geçen haftayı banka ve holding pay piyasalarındaki alımların etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 108 bin 545 puandan tamamlayan endeks bu haftayı da yeni bir rekorla açtı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0.52 yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 109 bin 105 puandan başladı. Endek ilk seansta en düşük 109 bin 105 puanı, en yüksek 109 bin 557 puanı gördü. İkinci seansta da yatırımcılar bir yandan kar realiziasyonu yaparken bir yandan da yeni alımlar gerçekleştirdi.

GÜVEN VE KAZANÇ ETKİLİ

Gün içi en yüksek 109 bin 948 puanı gören borsa günü 109 bin 781 puandan tamamladı. Yukarı yönlü hareketlerde ABD’de yüksek çıkan tarım dışı istihdam verilerine rağmen Fed'in faizleri artırmayacağı beklentisi etkili oldu. İçeride ise zarardaki şirkete halka arz yolunun açılması endeksi yukarı taşıdı. S&P 500 endeksinin hisse senetlerini güvenli göstermesi de yukarı yönlü hareketlerde etkili oldu. S&P 500 endeks hisselerinin bir aylık fiyat volatilitesi, Deutsche Bank’ın G-7 para birimi aylık volatilite göstergesinin 1 yüzdelik puan aşağısında seyretti.

GÜNDEM YOĞUN

Bu hafta açıklanacak olan yurt içi ve yurt dışı veriler borsanın seyrini belirleyecek. Hafta içinde, Çin ve Japonya’nın dış ticaret, Güney Kore’nin işsizlik ve Avustralya’nın iş dünyası ve tüketici güven verileri açıklanacak. Bunların yanında, aralarında Almanya’nın da olduğu Avrupa ülkelerinin Haziran ayı imalat sanayi üretim göstergeleri de açıklanacak. ABD’de haftanın ilerleyen dönemlerinde enflasyon verisi açıklanacak. Bu hafta içinde Minneapolis Fed başkanı Neel Kashkari ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın olduğu 5 Fed yetkililerin konuşmaları da izleyecek.

  • YABANCI ALIMI ARTTIRDI
  • Dün gün içinde yapılan hisse alımlarında yabancıların ağırlıkta olduğu belirtildi. Analistler, hisse senetlerinin, bundan önce hiçbir zaman büyük para birimlerinden daha güvenli olmadığını bu nedenle de dünya borsalarında yukarı yönlü hareketin hızlandığını, Borsa İstanbul’un da bu rüzgarla yeni rekor kırdığını söyledi. Borsa İstanbul verilerinden derlenen bilgilere göre de yabancıların sene başından bu yana Borsa İstanbul’da mart ayı hariç net alım yaptığı gözlendi. Temmuz ayında yapılan 206 milyon dolarlık alışla birlikte yıl başından bu yana gerçekleştirilen net alım tutarı 1 milyar 834 milyon dolara yükseldi.

Zarardaki şirkete halka arz yolu açıldı

Borsa İstanbul (BIST) Başkanı Himmet Karadağ, şirketlerin Borsaya giriş engelinin kaldırılacağını söyledi. Konu ile ilgili benzer açıklamayı önceki gün Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de yapmıştı. Karadağ “SPK, karlılık şartının kaldırılması önerisini kabul etti. Kotasyon şartlarını ciddi anlamda esnetiyoruz. Yabancı kaynak girişine yeni ürünler de sunabilmemiz lazım. Görüşdüğümüz 12 civarında şirket var. Kotasyon değişikliğiyle sürdürülebilir ekonomiyi hedefliyoruz. Bankacılık sektörünün de desteklendiği bir operasyon olacak. Ciddi anlamda uluslararası fon girişi var" dedi.


#Türkiye
#Ekonomi
#Borsa
#Borsa İstanbul
#Himmet Karadağ
7 yıl önce