|

17. Fasıl açılıyor

Avrupa Birliği ayak direse de yeni bir faslın açılmasına daha yanaştı. AB Bakanı Volkan Bozkır, ekonomik ve parasal konuları içeren 17. Fasılın aralık ayının ortasında Brüksel’de açılacağını açıkladı. Bozkır "5-6 faslın daha 2016'da açılabilmesini sağlayacak bir ortak çalışmayı başlatacağız” dedi.

Yeni Şafak
06:00 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 00:07 - 27/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Ankara'nın “açılması en muhtemel fasıl” olarak gördüğü ekonomik ve parasal politikalar faslının Aralık ortasında açılacağı dün netleşti. Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 17. faslın Aralık ayının ortalarında açılmasının kararlaştırıldığını açıkladı. Bozkır “İnşallah 14 veya 15 Aralık tarihlerinde bu faslı açacağız” dedi. Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde son olarak 2 yıl önce Kasım 2013 tarihinde bölgesel politikalar ve yapısal araçların koordinasyonu faslı müzakerelere açılmıştı. Bakan Bozkır AB Bakanlığı'nda, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo'yu kabul eti. Bozkır 29 Kasım'da Brüksel'de yapılacak Türkiye AB zirvesinde, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin önemli başlıkların ele alınacağını belirtti. Bozkır”Sadece bu fasılla yetinmiyoruz. 5-6 faslın daha 2016 yılında açılabilmesini sağlayacak bir ortak çalışmayı başlatacağız” diye konuştu.



TÜRKİYE BİLDİRİSİ AÇIKLANACAK


Bozkır zirvede, Türkiye AB ilişkilerinde, olması gereken noktaya oturtulmasıyla ilgili ortak bildiri açıklanacağını söyledi. Metinde, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin hızlandırılması ve siyasi diyalog mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ifadelerin yer alması gerektiğini belirten Bozkır, “Enerji diyalog mekanizmasına itibar verilmesi, Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi ve Türkiye'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasıyla ortaya çıkacak yeni tabloda herhangi bir haksızlığa uğramamasına yönelik bütün ifadelerin bu zirve metninde yer alması gerekiyor”dedi



VİZELER İÇİN TÜRKİYE'NİN İSTEDİĞİ OLACAK


AB ile vizelerin kaldırılması konusunda Türkiye'nin beklentileri olduğuna işaret eden Bozkır, AB'nin Türkiye'den beklentilerinin çoğunun da meclisten geçecek yasalarla karşılanacağını belirtti. Bu arada İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinde 17. faslın açılacak olmasının sürece yeniden ivme kazandıracağı ifade edildi.



Fransa engellemişti


17. fasıl, Fransa tarafından engellenmişti. Fransa, daha önce de engellediği 22. faslın açılmasına izin vermiş ve Türkiye 5 Kasım 2003 tarihinde Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu adlı 22. faslı açmıştı.



Euro'nun kabulü de bu fasılda


7. fasıl, AB ülkelerinde merkez bankalarının bağımsızlığı, kamu sektörünün merkez bankaları tarafından doğrudan finansmanının yasaklanması ve kamu kesiminin finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi konularını içeriyor. Yeni üye olacak devletlerin, Euro'yu para birimleri olarak kabul etmeleri de bu fasılla ilgili bir gelişme.



10 yılda 33 fasıl açıldı


Türkiye'nin AB katılım müzakereleri 3 Ekim 2005'te başladı. Bu süreçte 33 fasıldan 14'ü müzakerelere açılırken sadece bilim ve araştırma faslı kapatılabildi. Açılmayan fasıllardan 17'si Kıbrıs Rum kesimi başta olmak üzere bazı AB üyelerinin siyasi engellemelerine hedef oldu.



Merkel, Boğaz'da ilk işareti vermişti






Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekim ayındaki Brüksel ziyareti sırasında Türk heyeti, enerji (15. fasıl), ekonomik ve parasal politikalar (17. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 6 faslın açılmasını teklif etmişti. Son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel, mülteci krizine karşı Türkiye ile AB arasında işbirliği eylem planını görüşmek üzere geldiği istanbul'da 17. fasıl gündeme gelmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde 17. fasıl olan Ekonomi ve Parasal Politikalar faslını açmak istediklerini ifade ederek bu konuda ilk işareti vermişti. Merkel “17, 23 ve 24 ile adım adım gidebiliriz” ifadelerini kullanmıştı.




#avrupa birliği
#müzakereler
#mülteci krizi
8 yıl önce