|

23 şehire yatırım yapın

TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurasında sanayicilere seslenen Başbakan Binali Yıldırım, “Cazibe merkezi olarak tanımladığımız 23 ilden oluşan bölgeye yönelik bir hamle başlatmanızı istiyorum” dedi. Tarım ve hayvancılıkla ilgili teşvikleri haftaya açıklayacaklarını da söyleyen Yıldırım, bu sayede tarımın ekonomiye katkısının 15 milyar lira artacağını kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/10/2016 Cuma
Güncelleme: 22:31 - 6/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'na katılan Başbakan Binali Yıldırım, burada yaptığı konuşmada sanayicilere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için başlatılan yatırım hamlesine destek vermeye çağırdı. Başbakan Yıldırım, “TOBB'dan, siz sanayicilerden özellikle bir ricam var, bir istirhamım var. Cazibe merkezi olarak tanımladığımız 23 ilden oluşan bölgeye yönelik bir hamle başlatmanızı istiyorum. Bunu istiyorum. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. 'El eli yıkar, el de döner yüzü yıkar.' diye bir tabir var. Dolayısıyla o bölgelerde mutlaka pozitif ayrımcılık yapacağız, yatırım yapacağız. Karşılığını biz vereceğiz, hiç merak etmeyin” dedi.



YENİ OVP KABUL GÖRDÜ


Başbakan Yıldırım, geçen salı günü Orta Vadeli Plan'ı (OVP) açıklandığını hatırlatarak, bu planda amacın gelecek 3 yıla yönelik öngörülerin toplumla paylaşılması olduğunu aktardı. Yıldırım, müspet veya menfi eleştirilerin olabileceğini ama genel anlamda OVP'nin büyük bir oranda kabul gördüğüne şahit olduklarını ifade etti. Yıldırım, şunları kaydetti: “Bir, Orta Vadeli Plan büyümeyi öncelikli olarak ele alıyor. Daha fazla yatırım, üretim, istihdam yani gerçek ekonomiye daha fazla kaynak aktarmaya devam edeceğiz. Bütçe açığının artması pahasına yatırımlarda kısıntıya gitmiyoruz. Bir kere bu birinci prensibimiz. İkinci prensibimiz, yapısal değişim ve dönüşüm programını kararlılıkla sürdüreceğiz. Her alanda başlatılan reformlara devam edilecek. Uygulamadan kaynaklanan sorunlar teker teker çözülecek.”



İŞİMİZ ARTIK İCRAAT TAKİBİ


Düzenlemelerin yeterince var olduğunu, asıl meselenin ise uygulamada bulunduğunu ifade eden Yıldırım, icraatlerin takibiyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Emin olabilirsiniz ki işimiz bundan sonra takip, daha fazla takip. Sahada ne oluyor, ne bitiyor, yukarıda alınan kararlar sahada hangi oranda uygulama imkanı buluyor. Bunları bütün bakanlarımız tek tek takip edecekler ve gereğini yapacaklardır."



TARIMI KALKINDIRACAK TEŞVİK


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile oda ve borsa başkanlarının katıldığı şûrada Başbakan Yıldırım, tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik teşvik programı hazırladıklarını da açıkladı. Yıldırım, “Tarımın, bu teşvikleri devreye soktuğumuzda ülke ekonomisine katkısını kısa sürede 15 milyar lira artırmış olacağız” dedi. Yıldırım, sözkonusu teşvikle birbiriyle rekabet etmeyen, bölgesel olarak her an değerini koruyabilen ürünleri belirleyip destekleri ona göre tanzim edeceklerini de aktardı.



Teşvik ödemeleri takvimine ayar


Başbakan Yıldırım, teşviklerin her ay parça parça ödenmeyeceğini, birinin ekim mevsiminin başında diğerinin de hasat sonu verileceğini açıkladı.Havza bazlı teşvik olacağını, her şeyin her yerde ekilmeyeceğini de belirten Yıldırım, “Hangi bölgede hangi ürünler ekilecek, buna karar verilecek ve ona göre teşvik sistemi olacak. Hayvancılıkta esas olan kendi hayvan varlığımızı artırmaktır. Satın alıp kesmekle biz bu işin içinden çıkamayız. Damızlıklarımızı, besiciliğimizi kendimiz yapacağız, bunun için başlangıçta ithal etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.


#Binali Yıldırım
#TOBB
#Nurettin Canikli
8 yıl önce