|

253 AVM hâlâ dövizde

Türkiye'de 371 Alışveriş Merkezi ve Yaşam merkezi var. Bu AVM'lerde 11 milyon metrekare üzerinde kiralanabilir alan var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:22 - 7/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye'deki AMV'lerde faaliyet gösteren dükkanların yüzde 30'u TL, yüzde 30'u dolar yüzde 40'ı ise avro üzerinden kira ödüyor. Bu durum, kurların TL karşısındaki değerinin artmasıyla kiracı mağazaları zorda bıraktı. Sıkıntıyı aşmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli bir çağrı yaptı. Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta yaptığı AVM'lerin döviz yerine TL ile kiralanması çağrısına 1 haftada 6 AVM cevap verdi. Böylece 371 AVM'nin bulunduğu Türkiye'de TL ile kira alanların sayısı 112'den 118'ye yükseldi. TL'ye dönüş yapan Nata Vega, ArenaPark, ArmoniPark, Kayseri Park AVM, Armada AVM ve Panora AVM kiralarını TL'ye çevirdiğini duyuran ilk AVM'ler oldu.



ORTA YOL BULUNMAYA ÇALIŞILIYOR


Kirayı dövizle alan 253 AVM'de hala dövizle yapılmış kiralar duruyor. Geri kalanların ise TL'ye geçiş konusunda çalışmalar yapıldığı belirtiliyor. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü; orta bir yolun bulması gerektiğini belirtse de şimdilik TL'ye dönenlerin sayısı bir elin iki parmağı geçmeyecek kadar az. Belgü'nün “AVM'lerin yüzde 70'i döviz üzerinden kira alıyor. Bu sorunu çözmek için yatırımcı, perakendeci ve hükümet yetkilileri ile görüşmeler yapıyoruz” şeklindeki açıklamasının ne kadar karşılık bulacağı ise merak ediliyor.



KİRALAR KATLANDI


AVM kiralarıyla ilgili olarak konuşan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel ise şöyle dedi: “Son 5 yılda en önemli problemimiz döviz bazlı kiraların ödenemez noktaya gelmesiydi. Bu süreçte dolara dayalı kiralar TL bazında yüzde 122, Euro'da ise yüzde 79 arttı. Bu yüksek ateşi hiçbir sektör kaldıramaz."



118 AVM TL'DE


146'SI AVRO İLE KİRA ALIYOR


107'Sİ İSE DOLAR İLE


#AMV
#Döviz
7 yıl önce