|

300 bin kişilik istihdam TİM’i

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işverenlerden en az 1 kişiyi istihdam etmelerini istemesiyle başlayan milli seferberliğe önemli bir destek de TİM’den geldi. İhracatçı şirketler, bu yıl 300 bin kişiyi istihdam edecek. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de kendi firmasında 2 bin kişiye iş imkanı sunacağını açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2017 Cuma
Güncelleme: 00:10 - 10/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
Milli seferberliği bir destek de TİM'den.
Milli seferberliği bir destek de TİM'den.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı milli seferberliğe 300 bin kişilik istihdam ile destek verecek. TİM, dün İstanbul'da ihracatçı eğilim anketi 2016 4. çeyrek gerçekleşme ve 2017 1. çeyrek beklentilerini açıkladı. Anket sonuçlarına göre; ihracatçı şirketler, 1 milyon yeni istihdamın yüzde 30'unu sağlayacak.



ABD HEDEF PAZAR


Pazar payı kazanmaya da odaklanan ihracatçılar, yılın ilk çeyreğinde ABD'yi ana hedef olarak seçti. Çin ve Meksika, Donald Trump'ın ticaret duvarlarını aşmaya korkarken, Türk ihracatçılar rotayı ABD'ye çevirdi. Geçen yıl 142,6 milyar dolar olan ihracatı bu yıl 155 milyar dolar yapmayı hedefleyen şirketler, Rusya, Almanya, Çin ve Fransa'yı da radarına almış durumda.







2 BİN EK İSTİHDAM BAŞKANDAN


Anket sonuçlarını ve 2017 yılından beklentileri değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, söze Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısını “Milli bir seferberlik” şeklinde tanımlayarak başladı. “Milli seferberliğin ana aktörleri bizler olacağız” diyen Büyükekşi, kendi firmasında da 2 bin ek istihdama yer vereceğini açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım'ın 12 milyar TL'lik kaynağı kendilerine sunduğunu aktaran Büyükekşi, “Biz de ihracatçılar olarak diyoruz ki; bu işte sonuna kadar varız. İlave 1 milyon yeni istihdam seferberliğine tüm gücümüzle katılırız” dedi.



70 BİN İHRACATÇI FİRMA VAR


2016'da 67 bin olan ihracatçı firma sayısının bu yıl 70 bine çıktığını belirten Büyükekşi, yine geçen yıl 3 milyon 80 bin olan istihdamın da 2017'de 3 milyon 400 bine ulaşacağını kaydetti. Büyükekşi, “Yani 300 bini aşan rakamlarda yeni istihdam oluşturacağız” diye konuştu. Büyükekşi, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin beklentileri de hedef pazarlar, üretim, yatırımlar, istihdam ve piyasa beklentileri olarak beş başlıkta topladı.



2017 UMUT VAADEDİYOR


Hedef pazarlarda ilk sırayı yüzde 17 pay ile ABD'nin aldığını paylaşan TİM Başkanı Büyükekşi, şöyle konuştu: “Rusya yüzde 16 ile ikinci sırada yer alırken, bu ülkeleri Almanya, Çin ve Fransa takip etti. Geçen yıl kadar ihracat yapacağını belirten firmaların oranı yüzde 68 olurken, üretimde bu oran yüzde 71 oldu. Bu iyimser beklenti, bu yılın üretim ve ihracat artışı için parlak bir yıl olacağını gösteriyor.” Büyükekşi, ilk çeyrekte ihracatçı firmaların yüzde 29'unun istihdam artışı sağlayacağı bilgisini de verdi.



12 bakir pazar radarda


Atılım yıl ilan ettikleri 2017 ve sonrası için büyük başarılar elde edeceklerini dile getiren Büyükekşi, “TİM olarak bu yıl 48 farklı ülkeye ticaret heyetleri düzenleyecek, aralarında Dominik Cumhuriyeti, Benin ve Uruguay gibi bakir pazarların olduğu toplam 12 ülkeye ilk kez ticaret heyeti gerçekleştireceğiz. Dünya ticaretine yön veren ülkelere Türk Ticaret Merkezleri açacağız. Bu ay Tahran'daki merkezimizin kurdelasını Bakanımız ile birlikte keseceğiz” dedi.



Dolar kuru beklentisi 3,83


TİM Başkanı, piyasaya ilişkin beklentilerini ise şöyle sıraladı: “İlk çeyrekte dolar kuru beklentisi 3,73 iken, avro beklentisi 4,01 ve parite beklentisi ise 1,07. Yıl sonunda ise dolar kuru beklentisi 3,83 olurken, avro beklentisi 4,03 oldu. İlk çeyrek büyüme beklentisi yüzde 2 iken 2017 geneli büyüme beklentisi ise yüzde 3,3 olarak çıktı. İhracatçılarımızın rekabetçi ideal kur beklentisi ise dolarda 3,41 iken avroda 3,68 oldu.”















#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#TİM
#Dolar kuru
7 yıl önce