|

5.mevsim fındığı yordu

Yaz ayında gelen fırtına ve yağmur fındık ağaçlarını yordu. Ürün mevsimsel değişiklikten dolayı topraktan yeterli beslenmeyi yapamadı. Mahsülde çok sayıda içi boş ürün bekleniyor. Fındık komisyoncusu Osman Çakmak, kış döneminde yeterli yağışı alamayan fındığın yaz aylarında da beklenmeyen şekilde fırtına ve yağışla karşıya kaldığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:59 - 26/07/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Yaz ayında gelen şiddetli fırtına ve yağmurlar fındık ağaçlarını yordu.
Yaz ayında gelen şiddetli fırtına ve yağmurlar fındık ağaçlarını yordu.

Mevsimlerdeki değişiklik fındık üreticileri için yeni bir sorunu gündeme getirdi. Yaz ayında gelen şiddetli fırtına ve yağmurlar fındık ağaçlarını yordu. Bu dönemde filizi doldurmayan fındık ürünlerinde içi boş mahsülünün bu yıl fazla olacağı belirtiliyor.

SAHİL KESİMİ ETKİLENDİ

Fındık komisyoncusu Osman Çakmak, özellikle Karadeniz sahil kesimlerinde içini dolduramamış ürünlerle karşılaşacağını söyledi. Çakmak, “Ordu, Samsun ve Giresun bölgelerinde çürük ve boş fındık yoğun gözükecek” dedi. 2018 yılı hakkında değerlendirmelerde bulunan Çakmak, mevsimlerdeki değişikliğe dikkat çekti. Fındığın döllenme dönemi olan kış aylarında yeterli yağışı alamadığını belirten Çakmak, yazın ise tam tersine çok fırtına ve yağış yaşandığını kaydetti.

CİDDİ ZAYİATLAR VAR

Ciddi manada zayiatlar olabileceğini kaydeden Çakmak, “Bu sene rekoltede ciddi manada bir eksiklik gözüküyor” dedi. Bu yıl geçen seneden biraz daha az 600 bin ton civarında rekolte eklediklerini kaydeden Çakmak, mevsim değişikliği ile gelen fındıktaki kaybın ancak hasat zamanı belli olacağını kaydetti. Çakmak, “Fındıklar harmana indiğinde patoza verildiğinde anlaşılacak” şeklinde konuştu.

  • HAŞERE DE VURDU
  • Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, külleme hastalığı ve fındık kokarcası nedeniyle bu yıl fındık rekoltesinde düşüş beklediklerini belirterek, "Rekoltedeki düşüşün fındıkta maliyeti daha da yükselteceğini tahmin ediyoruz" ifadesini kullandı.Fındık piyasasında arz talep kuralının işlemediğine işaret eden Bayraktar, “Piyasada haksız rekabet ve tekelci bir ortam mevcut. Ürün ihtisas borsaları olmadığı için ürün senedine karşılık kredi kullanılamıyor.“ diye konuştu.

ÜRETİCİYE UYARI

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yaptığı açıklamada, hasat hazırlığı yapan fındık üreticisinin olgunlaşma dönemini tamamlanmadan hasat yapılmamasını istedii.Fındık üreticisinin açıklanan hasat tarihlerine bağlı kalması gerektiğini vurgulayan Sarıkahraman, "Fındık hasadı için mahsul erken olgunlaşsa da Bakanlığımızın açıklamış olduğu hasat tarihlerine uyulmalı. Fındığınızı ne kadar erken toplarsanız o kadar verim kaybına uğrarsınız. Bahçelerde dip temizliği de yapmazsak verim kaybına uğrayacağımız gibi, erken hasat da verim kaybına sebep olur. Randımanın daha iyi olması ve verim kaybının az olması için hasat tarihlerine uyulmalıdır” dedi.


Hasat zamanında yapılmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, bölgenin en önemli geçim kaynağında 2018 hasat yılına sayılı günler kaldığını söyledi.Soydan, hasadın açıklanan tarihlere göre yapılmasının önem arz ettiğini vurgulayarak, "Hasat tarihinden önce bahçeye girmemek doğru bir durum. Çünkü hasat tarihinden önce bahçeye girildiği zaman fındıkların olgunlaşmamış olduğunu görüyoruz” dedi.

DÜŞÜK REKOLTE

Soydan şunları söyledi: “Olgunlaşmamış fındıklarda da en başta üreticilerimizin büyük bir kaybı oluyor. Çünkü olgunlaşmayan fındıklar, özellikle randıman ile kilo kaybı ve kalite olarak düşük bir şekilde harmana geliyor. Ondan sonra da cebimize, yani ekonomik olarak bize büyük bir zararı oluyor. Onun için üreticilerimizden bizim isteklerimiz tarihlere uyalım. Eğer bahçelerimizde fındıklarımız olgunlaşmamışsa tarihten sonra da fındık toplamaya başlayabiliriz. Bu çok önemli. Olgunlaşan fındığın hem kalite hem randıman hem de ekonomik yönden cebimize büyük bir katkısı olacaktır."

#Fındık
#Karadeniz
#Hasat
6 yıl önce